Передплата 2024 «Добра кухня»

Гаряча ванна може бути як корисною, так і шкідливою

  • 03.06.2021, 19:45
  • 952

Дослідники з Університету Ковентрі виявили, що регулярні гарячі ванни мають чимало переваг для здоров'я

Фото умовне
Фото умовне

Вони підсилюють кровообіг, підвищують температуру тіла і частоту серцевих, як і фізичні вправи, можуть допомогти поліпшити здоров'я серцево-судинної системи, сприяти зростанню і відновленню клітин і навіть діяти як антидепресант, пише Daily Mail.

«Серед переваг, які мають гарячі ванни для здоров'я — зниження кров'яного тиску, зменшення запалень і більш жорсткий контроль рівня цукру в крові для людей з діабетом 2 типу», — додає видання.

«Однак, на жаль, така „теплова терапія“ не в змозі допомогти позбавитися від жиру або збільшення м'язової маси і щільності кісток. Проте, вчені впевнені, що поєднання вправ і гарячих ванн, саун може призвести до поліпшення здоров'я», — йдеться в статті.

«Твердження „спорт — це ліки“ підтверджене, — вказав Чарльз Стюард, один з авторів дослідження, в журналі The Conversation. Це один з кращих способів залишатися здоровим, але ліки не працюють, якщо ви не готові їх приймати».

«Більшість не хоче займатися вправами через брак часу і мотивації. А у людей старшого віку або у хворих на хронічні захворювання вправи також можуть викликати біль, що з очевидних причин ще більше обмежує їх виконання», — констатує він.

«Хоча вправи є найкращим способом поліпшити ваше здоров'я, дослідження показують, що купання в сауні або в гідромасажній ванні — це альтернативний варіант для тих, хто або не бажає, або не може виконувати достатню кількість вправ», — додає Стюард.

У всьому світі приблизно 25% дорослих не виконують мінімально рекомендованих фізичних вправ — 150 хвилин помірного або 75 хвилин інтенсивного фізичного навантаження на тиждень. Вважається, що мала активність є причиною приблизно однієї з десяти смертей у Великобританії щорічно, вказують дослідники.

«Аналіз команди Університету Ковентрі, в якому брали участь добровольці, які перебували в гідромасажній ванні і на велосипеді, довів, що, хоча вправи більш ефективні для витрати енергії, і під час спортивної активності, і під час лежання в ванні спостерігалися підвищення температури тіла та частоти серцевих скорочень. Тим часом ультразвукове сканування артерій показало аналогічне посилення кровообігу», — підкреслено в статті.

Дослідники також вивчали використання саун і гарячих ванн у багатьох культурах світу: Фінляндії, Японії і Південній Кореї.

У Фінляндії є приблизно три млн саун на населення 5,5 млн осіб.

«Всі ці культури — і багато інших історичних та сучасних культур, в яких поширені ванни — визнають користь для здоров'я від цих практик, — вказує Стюард. — І тепер ми знаємо, що вони мали рацію весь час».

Читайте також: Руки треба мити. І бажано з милом!

Схожі новини