Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Арестович: Якщо терористи допитають Протасевича, то переговорів у Мінську більше не буде

  • 02.06.2021, 17:55
  • 785

Україна залишить Мінськ як майданчик переговорів з РФ у ТКГ, якщо білоруський режим надасть терористам "ЛНР" можливість допитати журналіста Романа Протасевича

Про це розповів речник української делегації в ТКГ та радник голови Офісу президента Олексій Арестович у коментарі «Українській службі BBC».

Нагадаємо, раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко через російського колегу Володимира Путіна запросив представників так званої «ЛНР» «поставити питання» викраденому режимом Роману Протасевичу.

«Якщо це фактично станеться, це означатиме одне — Лукашенко більше не може бути посередником і надавати Мінськ як майданчик для перемовин», — наголосив Олексій Арестович.

За його словами, та політична позиція, яку окреслив голова української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук, коли сказав, що Мінськ не може більше бути майданчиком, перейде від політичної позиції до конкретних організаційних заходів.

Читайте також: «Ласкаво просимо»: Лукашенко дозволив бойовикам ОРЛО допитати Протасевича

На думку Арестовича, якщо допит Протасевича справді відбудеться, то й українська влада, і делегація в ТКГ заявлять про втрату Мінськом статусу посередника в переговорному процесі.

«А ТКГ завжди знайде інший майданчик, навіть коли закінчаться ковідні обмеження», — додав Олексій Арестович.

Він додав, що зближення Олександра Лукашенка з президентом Р Ф Володимиром Путіним вже означає фактичну втрату нейтральності.

«Заяви про те, що процес інтеграції [Білорусі з Росією] прискорився, показують, що є великий шанс втратити нейтральність Лукашенка не лише де-факто, а й де-юре», — відзначив речник української частини ТКГ.

«Він став людиною, яка вже залежна від Росії, як колись Янукович», — вважає Олексій Арестович.

Схожі новини