Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Купив золота на 50 тисяч? Субсидії не отримаєш!

Міністерство соцполітики оприлюднило, кому не дадуть державної допомоги на оплату ЖКГ

Хоч до наступного опалювального сезону трохи менше ніж пів року, українці вже можуть починати оформляти субсидії на житлово-комунальні послуги. Тепер, нагадаємо, цю допомогу призначатимуть по-новому — уряд вніс певні зміни до порядку призначення субсидій на ЖКГ.

Так, запроваджено нові бланки (зая­ва і декларація), які треба заповнювати для звернення за призначенням субсидії. Блан­ки, зокрема, можна скачати зі сайту Мін­соцполітики. У декларації є декілька но­вих пунктів. Треба буде вказати, чи володіє претендент на субсидію банківським депо­зитом у розмірі, більшому за 25 прожитко­вих мінімумів. І чи здійснював він протягом минулого року купівлю-продаж валюти чи банківських металів на суму понад 50 тисяч гривень. Таким особам субсидії не дадуть, повідомляє сайт Politeka. Як і тим, хто має на банківському депозиті 100 тисяч грн і більше (раніше була норма 50 тисяч). Також, згідно з новими правилами, допомоги від держави позбавлять тих, хто торік купив квартиру, зе­мельну ділянку, авто.

Домогосподарству не бачити субсидії, якщо в сім’ї є новий автомобіль (менше п’яти років з дати випуску), або два відносно нові авто (менше 15 років з дати випуску). Субси­дії не отримає людина, якщо не працює, не вчиться і не стоїть на біржі. Або та, яка фор­мально не має доходу, але торік перебувала більш ніж 60 днів за кордоном. Не отримають допомоги боржники за ЖКГ-послуги понад три місяці, боржники за аліментами і ті, хто не повернув раніше помилково призначеної субсидії. А також ті, хто має квартиру пло­щею понад 130 кв. метрів або будинок пло­щею понад 230 кв. метрів.

Ще одне нововведення: українцям тре­ба буде відкривати рахунок у банку для отри­мання субсидії. Виняток — лише категорія «80+», люди з інвалідністю першої групи і люди, які не здатні себе обслуговувати. Для цих категорій, як і раніше, субсидію будуть видавати через пошту. Щодо рахунку у бан­ку, то тут ще нічого не зрозуміло. Який досте­менно буде новий механізм, ще не знають ні в банках, ні в управліннях соцзахисту.

Схожі новини