Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада зробила крок до заборони продажу ліків дітям: за порушення - штраф

  • 02.06.2021, 14:34
  • 499

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт про заборону продажу лікарських засобів дітям віком до 14 років

Про це повідомляють #Букви.

За проєкт закону № 5122 проголосували 306 народних обранців.

Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, наразі в Україні існує ситуація «з неконтрольованим відпуском ліків в Україні».

Необхідність ухвалення документа полягає в запобіганні отруєння медпрепаратами, зокрема і з метою самогубства.

«Інколи навіть самі фармацевти можуть порадити той чи інший лікарський засіб та заплющити очі на відсутність відповідного рецепта у покупця (пацієнта)… Особливо це критично у випадку, коли лікарські засоби купує неповнолітня особа, оскільки у дитячому віці ще немає повного усвідомлення наявних ризиків від неправильного вживання того чи іншого лікарського засобу», — йдеться в записці.

Документом вносяться зміни до статті 21 закону «Про лікарські засоби». Її пропонується доповнити новою частиною такого змісту:

«Реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку, забороняється. У разі виникнення сумніву щодо віку покупця реалізація (відпуск) лікарських засобів здійснюється за умови пред’явлення документа, що засвідчує його вік».

Читайте також: МОЗ розширило список безкоштовних ліків

Крім того, Верховна Рада 319 голосами підтримала у першому читанні запровадження адміністративної відповідальності за продаж ліків дітям (законопроєкт № 5123−1).

Проєкт закону передбачає штраф за продаж, зокрема і через Інтернет, лікарських засобів малолітнім особам у розмірі від 6800 до 13 600 гривень.

За повторне протягом року вчинення цього порушення передбачено штраф у розмірі від 13 600 до 23 800 гривень.

Законопроєкт покладає розгляд таких справ на суди, а поліцейських уповноважує складати відповідні адміністративні матеріали.

У лютому цього року у соцмережах і на центральних телеканалах прогриміла новина про отруєння школярок спазмолітиками в Боярці Київської області. Подібна ситуація склалася і в Умані (Черкаська область).

Схожі новини