Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Не допустимо знищення": опозиція відбила атаку на закон про українську мову

  • 01.06.2021, 13:43
  • 699

Верховна Рада провалила голосування за включення в порядок денний сесії законопроекту 5554, який під прикриттям карантину через пандемію коронавірусу передбачає відкласти норму про транслювання кіно та телепродукції державною мовою з 17 липня 2021 року

Виступаючи з трибуни, народний депутат Микола Княжицький з фракції «Європейська Солідарність» закликав колег з інших фракцій не підтримувати антиукраїнський законопроект і не толерувати порушення регламенту.

«У цьому парламенті нашого скликання є добра традиція — перед введенням в дію кожного нового етапу закону про мову деякі депутати реєструють проект закону про його відтермінування. Так було з освітою влітку минулого року, зі споживчими відносинами взимку. Так зараз є із законопроектом 5545. Цей закон пропонує відтермінувати на невизначений термін так би мовити до завершення карантину, який невідомо коли завершиться, норму, яка каже, що демонстрація всіх фільмів і серіалів, як в кінотеатрах, так і на телебаченні має здійснюватися виключно державною мовою», — зауважив Княжицький.

«Ця антиукраїнська норма вводиться під впливом тих виробників продукції, які є найбільшими виробниками продукції для країни-агресора, для РФ. І хочуть без перекладу заполонити український ефір телебачення і кінематографа. Ця норма, насправді, позбавляє роботи величезну кількость працівників української кіногалузі, за рахунок залучення студій, акторів, сотень інших творчих працівників до створення україномовного перекладу фільмів і озвучки. Ці люди в умовах карантину виживають. Ця норма викидає їх на вулицю. Ця норма ні для кого не була несподіванкою тому, що ми і відтермінували введення її в дію на два роки, для того, аби ті, хто виробляє продукт, підготувалися до цього», — нагадав Княжицький.

«Крім того, ця норма, те що хочуть зробити зараз, прямо суперечить регламенту. 93-тя стаття регламенту дає 30 днів комітетам, щоб зробити висновок чи потрібно включати проект до порядку денного. В 96-й статті прямо сказано — питання про включення законопроекту до порядку денного сесії розглядається ВР після ухвалення висновку головного комітету. Не було жодного засідання комітету, це пряме порушення регламенту», — наголосив депутат.

«Антиукраїнські сили, спекулюючи, заграючи з агресором, хочуть знову знищити український закон про мову. Не дамо цього зробити. Тому що наша мова — це на просто слово, це не просто гуманітарна політика, це головний наш захист від агресора. Це захист Києва, Львова, Харкова, Одеси», — вважає Княжицький.

«Не допустимо знищення закону про мову», — закликав Микола Княжицький.

Схожі новини