Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія погрожує Заходу перед самітом Байден-Путін

  • 01.06.2021, 14:30
  • 662

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив членам військового керівництва країни, що російська армія сформує цього року 20 нових підрозділів на західному кордоні, для протистояння, за його словами, загрозі з боку НАТО

Фото умовне
Фото умовне

Також війська, дислоковані на заході Росії, замовили для себе близько 2000 нових одиниць озброєння.

Шойгу зазначив, що кількість польотів стратегічних американських бомбардувальників поблизу російського кордону зростає, частішає переміщення військових кораблів НАТО.

На його думку, це руйнує міжнародну систему безпеки і змушує Росію ухвалювати релевантні контрзаходи.

Микола Патрушев, секретар Ради Безпеки Р Ф, в інтерв'ю «Российской газете», яку видає уряд Росії, заявив: «Все виразніше проявляються недружні стосовно Росії дії (США і ряду країн Заходу), спрямовані на послаблення російської державності, внутрішньої єдності, оборонного потенціалу … У новій редакції „Стратегії національної безпеки“ (яку передали зараз президенту РФ на затвердження)… йдеться про правомірність ухвалення симетричних і асиметричних заходів для припинення і запобігання недружніх дій, що становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності Російської Федерації».

Міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що Росія буде захищати Білорусь і допомагати їй, якщо ЄС введе економічні санкції через захоплення літака і арешту дисидента.

Про це повідомляє Reuters, з посиланням на РІА-Новини. Лавров також погрозив, що Росія не залишить без відповіді можливі недружні дії з боку ЄС (на кшталт відключення країни від SWIFT і т.п.) — повідомляє РІА Новини.

Незважаючи на це, в найближчий вівторок, 2 червня, Домінік Рааб міністр іноземних справ у справах Співдружності і міжнародного розвитку Великобританії, а також перший міністр в уряді Джонсона представить країнам-членам НАТО документ про зловмисну поведінку Росії.

За даними видання Telegraph, до переліку останніх російських зловмисних дій включені концентрація військ біля українського кордону, оголошення про нове перекидання військ до західних кордонів, захоплення літака Ryanair режимом Лукашенка, який підтримує Путін.

На зустрічі в НАТО Рааб також збирається критикувати Росію за внесення ключових союзників Великобританії до списку недружніх країн і за обмеження персоналу американського і чеського посольств, що є несумісним з Віденською конвенцією.

Рааб також заявив, що Білорусі загрожують нові британські санкції за захоплення літака.

Читайте також: Меркель відправить у Штати делегацію для обговорення «Північного потоку-2»

Схожі новини