Передплата 2024 ВЗ

10 помилок під час вибору та зберігання черешні

  • 30.05.2021, 19:45
  • 2 996

Купувати зів'ялу або тьмяну черешню, надмірно її мити і не зберігати в холодильнику - це деякі з основних помилок

Соковиті червоні ягоди у формі серця уже з'являються на ринках, і придбати їх можна буде упродовж усього літа.

Черешню продають з гілочкою і без гілочки, колір її може бути темно-червоним, гранатовим, жовтуватим, а розмір великим або дрібним.

«Ці ягоди ніжні, солодкі і просто чудові. Існує стільки різних сортів, і вони настільки смачні, що, купуючи щотижня черешню, ти нібито щоразу приносиш додому різні ягоди», — розповів Вісенс Есканделл (Vicenç Escandell), власник компанії з продажу фруктів Frutas Escandel, розташованої в Меркабарне.

Але чи знаємо ми, як вибирати ці ягоди? Чим відрізняються черешня і вишня? Чи можна купувати ягоди, якщо вони тьмяні, і на них є плями? Чи потрібно зберігати їх в холодильнику?

Ось десять помилок, які не можна робити, коли купуєте чи зберігаєте ці ягоди.

1. Остерігатися різних видів

Існують два різних типи ягід: солодка черешня (prunus avium) і кисла вишня (prunus cerasus), крім того, є ще їхній гібрид. Якраз перші з'являються спочатку на наших ринках, надаючи свіжий легкий смак нашій дієті. Черешня буває різних розмірів, кольорів і навіть форм (ягоди можуть бути більш округлі або нагадувати серце). Все це може змусити нас замислитися, чи добрий ми вибрали сорт?

Вісенс Есканделл, який десятиліття працює з цими ягодами, заспокоює: «На початку сезону на ринки надходять різні сорти, яких існує безліч, і це не повинно нас занадто хвилювати. Є більш соковиті ягоди, солодші або кислі, аромат теж може відрізнятися. Потрібно просто ними насолоджуватися».

Сорти постійно розвиваються, щороку з'являються все нові патенти, оскільки виробники намагаються поліпшити свій товар, зробивши його більш стійким до тріщин, або покращити смак. Наприклад, сорт Burlat, рання велика черешня з короткою гілочкою, сьогодні переживає занепад, а такі сорти як Early Lory, 4−70 або Marvin навпаки популярні.

2. Враховувати різницю між ранніми і пізніми ягодами

Сезон черешні розпочинається в травні і триває до серпня. Ці ягоди більш сезонні, ніж стійкі яблука і груші. Збирати їх потрібно в правильний час, вони досить крихкі і після збору вже не дозрівають. Перші ягоди з'являються на ринку на початку травня.

Ягоди, що з'явилися на початку, усередині або наприкінці сезону, можуть бути однаково смачні. Серед ранніх сортів Early Lory і Sumit, всередині сезону з'являються Stark Hardy і Sumburst, а сорт Lapins, що з'являється на початку липня, пізній і дуже цінний. Однак «пізні сорти зазвичай кращі».

Час появи ягід на ринку залежить від сорту, місця зростання і типу саду. Наприклад, в садах району Вальє-дель-Херт черешня росте на терасах на висоті 200 метрів, атмосферні умови там кращі і їх простіше контролювати, тому ягоди швидше дозрівають, і збирають їх раніше.

«Вони м'якші, а ось ті ягоди, які ростуть вище в горах, на висоті тисячі метрів, збирають пізніше. Якщо сильний град не знищить урожай, то ягоди будуть смачнішими, темними, міцними і більшими, ніж перші», — пояснює Есканделл .

3. Купувати ягоди в тріщинах і плямах

Хоча черешня належить до того ж роду, що й персики, не варто вибирати ягоди з невеликими цятками, вважаючи, що це нешкідлива ознака зрілості.

«Якщо ягоди в плямах або зморшках, це, ймовірно, через воду, тому їх краще не брати», — пояснює Есканделл.

Крім того, не варто вибирати тріснуті або зовсім розкриті ягоди. Річ у тім, що вони, ймовірно, ввібрали занадто багато води і, оскільки шкірка у них зовсім тонка, тріснули.

«Тріснуті ягоди відразу ж гниють», — каже фахівець.

Окрім того, якщо у черешні немає гілочки, потрібно перевірити стан того місця, де вона кріпиться до ягоди. Якщо ця зона пошкоджена, через кілька годин черешня почне псуватися.

Якщо гілочка є, то вона повинна бути зеленого кольору і добре кріпитися. Гілочка коричневого свідчить про старість або навіть якусь хворобу дерева. Якщо ягода рання, вона буде більш м'якою, а якщо пізня — міцнішою.

4. Купувати ягоди тьмяного відтінку

Оскільки черешня може бути різного відтінку, за її кольором складно визначити, наскільки вона стигла. Черешня буває червона, темно-червона і навіть рожева або двоколірна, і всі вони можуть бути однаково смачними. Проте найбільш поширені на ринку саме червоні ягоди.

«Потрібно вибирати яскраві і блискучі ягоди», — радить Есканделл.

Яскраво-червоний колір має, наприклад, сорт Summit, що з'являється ближче до середини сезону. Сорт Stark hardy має гранатовий відтінок, як і ранньостиглий 4−70.

Пізньостиглі сорти зазвичай темніші і м'ясисті. Наприклад, черешня сорту Pico Negro або Somerset. Червоний колір ягід надає антоціанін, що має антиоксидантні властивості. Крім того, ці ягоди багаті вітаміном С, клітковиною і такими мінералами як кальцій, залізо і калій.

5. Зважати на гілочку

Черешня Picota часто надходить на ринок без гілочки. Вона дуже солодка. Зростає ця ягода в природних умовах і має велику кісточку, в Іспанії їтрадиційно її вирощують в садах Херт.

У продаж ця ягода надходить без гілочки, адже це пізньостиглий міцний і м'ясистий сорт, тому «коли їх зривають, гілочка легко відділяється», — пояснює Есканделл.

Більш м'які ранньостиглі види збирати без гілочки можна. Експерт розповідає, що у крайні роки «справжня черешня Picota в занепаді, оскільки у неї дрібні ягоди, і ринок відкидає їх через розмір».

В Іспанії поширені такі сорти, як Pico limón negro, Pico negro, Pico clorado і Ambrunés. За словами Есканделла, сорт Ambrunés «поширений», але з кожним рокм на ринку його складніше знайти, оскільки садити його не вигідно.

Однак, на ринку існує багато інших видів черешні без гілочок. Не варто вважати, що це якийсь обман або виробник відриває гілочки під час збору, щоб видати вишню за черешню. Без гілочок збирають і деякі інші сорти черешні, наприклад, Lapins і Californianas. Вони дещо відрізняються від черешні Picota, бо їх ягоди більш щільні, а кісточка маленька, однак вони не гірші.

6. Завжди вибирати великі ягоди

Розмір не визначає якість черешні, але «сьогодні покупець вважає більші ягоди смачнішими, що тільки підвищує їх ціну, а інші більш дрібні сорти взагалі можуть перестати купувати», — пояснює Есканделл.

Експерт підкреслює, що один чудовий вид черешні з Вальє-дель-Херт діаметром 22 міліметра взагалі міг зникнути, якби знаменита марка цукерок, послом яких є Ісабель Прейслер (Isabel Preysler), не викупила б все виробництво, щоб зацукрувати їх і виготовляти цукерки.

З іншого боку, велика пізньостигла міцна ягода може бути дуже смачною. Однак розмір може і ввести в оману, оскільки в сучасних садах більші ягоди дають ті рослини, які більше поливали, а надлишок води погіршує їх смак.

«Це як розвести дві ложечки цукру в третині склянки і повній склянці води: у якій вода буде солодшою?» — пояснює Есканделл.

У Вальє-дель-Херт все навпаки — там вода надходить з природних джерел.

7. Не купувати зрощені або зчеплені гілочками ягоди

Іспанське прислів'я «черешня і брехня тягнуться один за одним» скеровує до того, що ягоди черешні часто зчеплені гілочками попарно. Навіть Амелі на великому екрані представляла, що черешні — це сережки. Сьогодні таку романтику знайти складно. Рідко побачиш зчеплені гілочками ягоди, адже спеціальна машина сортує їх за розміром і розділяє. На якість ягід не впливає те, зчеплені вони чи ні.

Однак існують зрощені ягоди з однієї на двох гілочкою.

«Ці ягоди вважаються другосортними, ціна на них нижча, але тільки через їх нетрадиційного виду, адже за смаком вони не відрізняються», — пояснює Есканделл.

8. Занадто ретельно мити ягоди

Черешня буває крихкою. Шкірка у цих ягід дуже тонка, і надлишок води та вологості їм не на користь. «У наш час на полях ягоди обробляють зовсім небагато, тому перед їжею ретельно мити їх не потрібно», — розповідає Ескандел. Він рекомендує просто кілька секунд потримати ягоди під струменем води.

Есканделл нагадує, важливо мити ягоди безпосередньо перед їжею, не варто робити це за кілька годин.

9. Не відрізняти вишню від черешні

В Іспанії вишня майже не продається в свіжому вигляді, зазвичай її переробляють і використовують в кулінарії. Ці ягоди зазвичай темні і з короткою гілочкою. Вони кислі на смак, тому в свіжому вигляді їдять їх рідко, частіше роблять з них сиропи і варення. Велика частина цих ягід — продукт гібридизації або щеплення.

Добре відома усім коктейльна вишня. Місце її походження — північний схід Італії і Балкани, де місцеву мараскіновую вишню консервували у власному лікері, щоб їсти взимку. Сьогодні промислову коктейльну вишню розм'якшують в двоокису сірки та поміщають в розсіл. Потім заливають цукровим сиропом і фарбують ягоду. Коктейльну вишню використовують під час виготовлення коктейлів і десертів.

10. Зберігати ягоди при кімнатній температурі

Оскільки після збору черешня вже не дозріває, краще їсти її якомога швидше, щоб вона не втратила свою свіжість.

«Правду кажучи, вона настільки смачна, що, потрапивши додому, не може довго зберігатися», — жартує Есканделл.

Але якщо ви купили відразу багато черешні, найкраще поставити немиті ягоди в холодильник.

Якщо ж ви хочете черешню заморозити, то ягоди слід ретельно висушити і помістити в добре закритий контейнер так, щоб вони один одного не торкалися. Після розморожування ягоди можна використовувати для приготування морозива, смузі, компотів та інших страв.

Читайте також: Закарпатська полуниця — 75 гривень, іспанська черешня — 450!