Передплата 2024 «Добра кухня»

Президентом Малі призначили лідера військового перевороту

  • 29.05.2021, 16:35
  • 665

Конституційний суд Малі оголосив полковника Ассімі Ґоїту тимчасовим президентом країни. Попередній глава держави подав у відставку 19 серпня

Про це повідомило BBC із посиланням на рішення суду.

Полковник Ґоїта 26 травня вже оголосив себе тимчасовим президентом — через два дні після захоплення влади під час другого перевороту Малі за дев'ять місяців.

Ґоїта також керував першим державним переворотом у серпні минулого року, коли обраний президент Ібрагім Бубакар Кейта був змушений покинути посаду.

Суд заявив, що рішення призначити саме його тимчасовим очільником держави було обумовлено «відсутністю президента».

Читайте також: М'янма: після держперевороту силовики вбили понад 40 дітей

Нагадаємо, 24 травня Ндао й Уан вирішили змінити склад свого перехідного уряду на тлі невдоволення з боку людей та протесту найбільшої у країні профспілки через рівень зарплат.

Так, у новому складі уряду мали позбутися міністра оборони Садіо Камара та міністра безпеки Модібо Коне, які брали участь у минулому держперевороті у Малі. Камара й Коне були ставлениками Ассіма Ґоїти.

Формально посади міністрів оборони та безпеки мали так само передати військовим, але невдоволення викликало те, що усунули саме «людей Ґоїти».

Ндао й Уан, з іншого боку, були призначені у вересні 2020-го під тиском міжнародної спільноти, яка засудила перший переворот і вимагала призначення цивільної влади, погрожуючи санкціями проти Малі.

Міжнародна спільнота засудила захоплення президента та прем'єр-міністра Малі. Так, на саміті ЄС президент Франції Емануель Макрон попередив, що готовий «у найближчі години ухвалити цілеспрямовані санкції», пише The Guardian.

Схожі новини