Передплата 2024 «Добрий господар»

Іран переслідував та залякував родичів жертв катастрофи МАУ: розслідування

  • 28.05.2021, 10:35
  • 633

Міжнародна правозахисна організація Human Right Watch звинуватила уряд Ірану в кампанії переслідування і знущань над родичами загиблих в катастрофі літака МАУ, збитого іранськими військовими в січні 2020 року

Згідно з інформацією організації, з жовтня 2020 по січень 2021 року правозахисники поспілкувалися з 31 членом родини жертв і людьми, які знали про поведінку влади.

Вони повідомили, що органи безпеки Ірану самовільно затримували, викликали, допитували, катували і жорстоко поводилися з членами сімей жертв.

Влада також не змогла повернути майно жертв їхнім родичам і втручалася в поховання та меморіальні збори в очевидній спробі обмежити зусилля щодо підзвітності.

«Іранська революційна гвардія вбила 176 осіб без всякої підзвітності, і зараз жорстокі органи безпеки Ірану переслідують членів сімей жертв, щоб придушити будь-яку надію на справедливість», — сказав Майкл Пейдж, заступник директора з питань Близького Сходу в Human Rights Watch.

Щонайменше 16 осіб заявили, що органи безпеки погрожували за участь в інтерв'ю з іноземними ЗМІ. У деяких випадках силовики допитували або затримували членів сімей загиблих на кілька годин.

Читайте також: Іран навмисно приховував причину катастрофи літака МАУ: нові докази

Принаймні в одному випадку влада катували людину, яка перебувала під вартою. В іншому випадку співробітники в цивільному попросили зустрітися із членом сім'ї жертви, який висловився проти дій влади в процесі розслідування, в громадському місці, а потім погрожували йому переслідуванням.

Щонайменше у трьох випадках влада погрожувала членам сімей жертв «наслідками», якщо вони не видалять публікації в соціальних мережах, що критикують урядове розслідування катастрофи.

Нагадаємо, у травні суд Онтаріо визнав, що Іран здійснив теракт, атакувавши український літак в січні 2020 року. При цьому в Ірані таке рішення суду назвали безпідставним.

Схожі новини