Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як приготувати картоплю? Суперечку вирішить… наука

  • 27.05.2021, 20:30
  • 9 049

Чи є картопля причиною розвитку ожиріння і серцевих захворювань? Проблема криється в способі приготування страви. Який з них обрати, і скільки картоплин в день рекомендовано вживати?

Тривале приготування картоплі при високій температурі сприяє утворенню канцерогенного акриламіду.

Картопля є однією з найпоширеніших овочевих культур і продуктів харчування в світі. Вона має велику поживну цінність, але також може завдати шкоди здоров'ю.

Згідно з публікацією на сайті Оnlymyhealth, картоплю можна вважати універсальним продуктом, який забезпечує високий рівень насичення. Це один з овочів, який вирощують і використовують як основне джерело енергії і поживних речовин.

Проте досі є суперечки про те, чи картопля може стати причиною розвитку ожиріння і серцевих захворювань.

Як пояснюють вчені, проблема криється в способі приготування страви, оскільки смажена картопля має більше калорій. А от під час запікання олія не використовується, тому це дійсно найкращий варіант приготування.

Для приготування картоплі в звичайній газовій або електричній духовці, конвекційній печі, мікрохвильовій печі або на грилі використовується так званий сухий жар. Цей спосіб не передбачає додавання олії або інших продуктів, що підвищують калорійність страви. Іншими словами, запікання можна вважати найкращим способом приготування здорової їжі. Варіантів страв з картоплі чимало, і цим овочем можна задовольнити практично будь-яку кулінарну забаганку.

Часто картоплю подають зі стравами з м'яса.

Картопля містить рослинний крохмаль, який дає відчуття ситості, і це одна з його головних переваг. Також овоч містить корисні речовини.

Білок. Картопля містить достатньо білка, який багатий амінокислотами.

Мінерали. У картоплі є необхідний рівень мінералів: овоч містить більше калію, ніж банан, а також збалансовану пропорцію натрію і калію — важливих речовин для процесу метаболізму.

Клітковина. Наявна в запеченій картоплі клітковина допомагає підтримувати здоров'я кишечника.

Кальцій. Шкірка картоплі також містить мінерали і кальцій, але якщо ви хочете вжити її в їжу, необхідно ретельно її промити. Так ви отримаєте максимальну користь від продукту і убезпечите себе від шкідливих речовин.

Низький вміст вуглеводів. У всьому світі запечена картопля цінується як знежирений продукт з низьким вмістом вуглеводів.

Шкода здоров'ю

Як відомо, картопля має високий глікемічний індекс, тобто дуже швидко підвищує рівень цукру в крові. Як наслідок, його не рекомендують діабетикам. Таких продуктів треба уникати, оскільки в більшості випадків неможливо визначити допустиму кількість, яка не заподіє шкоду здоров'ю.

Експерти не рекомендують смажену картоплю, адже вона дуже калорійна.

Крім того, вчені попереджають про негативний вплив акриламіду, що утворюється в картоплі під час тривалого приготування при високій температурі. Це небезпечно, бо вказана речовина є канцерогеном.

Медичний експерт Сват Патвал зазначає: «Картопля має лужну природу. В результаті обсмажування її хімічний склад змінюється. Тому хворому на діабет 2 типу можна їсти варену картоплю в помірних кількостях, але слід уникати смаженої, адже її глікемічний індекс дуже високий» .

Сват Патвал пояснює: «У день можна з'їдати не більше однієї картоплини розміром з тенісний м'яч незалежно від того, чи хвора людина діабетом або здорова. Але найкраще замінити звичайну картоплю солодкою, тобто бататом, оскільки він набагато корисніший для організму «.

Читайте також: Що потрібно їсти для здоров'я судин

Схожі новини