Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До 2045 року кожен третій українець не матиме права на пенсію?

Якщо не змінити чинну пенсійну систему, то в Україні у 2045 році лише близько 70% людей у віці 60 років зможуть отримувати пенсії

Решта (майже кожен третій українець) через брак стажу залишаться без пенсії. Такий прогноз для України склав Всесвітній банк, повідомляє «Оглядач».

Старший економіст організації Олек­сій Случинський пояснив: якщо нічого не змінювати, буде не тільки знижувати­ся розмір пенсії (до 20% від зарплати до 2045 року), а й скорочуватися кількість тих, хто не заробив на пенсію (до 30% до 2045 року).

Коли йдеться про зміну чинної пен­сійної системи, мається на увазі нако­пичувальна пенсійна система. В Україні не перший рік говорять про її впрова­дження. Накопичувальна система пе­редбачає щомісячні обов’язкові відра­хування із зарплати працівника (з 2% до 7% від зарплати, поступове щорічне зростання) до обраного учасником сер­тифікованого недержавного пенсійного фонду (НПФ) та/або Накопичувального фонду. На початку року прем’єр Денис Шмигаль припустив, що закон про вве­дення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи приймуть у 2021 році. Однак наразі поступу у цьому питанні немає. В Україні діє солідарна пенсійна система — тобто громадяни, що працю­ють, утримують пенсіонерів за рахунок пенсійних внесків.

Схожі новини