Передплата 2024 «Добра кухня»

Подорожчають алкоголь і тютюн, зростуть податки на квартири й авто

Влада посилює податковий тиск

Новий проєкт податкової реформи, як і очікувалося, «потішить» українців неприємними нововведеннями. Про запровадження цієї реформи анонсував на своїй пресконференції президент Володимир Зеленський. Журналісти сайту «Оглядач» отримали у своє розпорядження попередній проєкт податкової реформи й розібрали головні нововведення, які можуть стосуватися кожного українця.

Отже, знову подорожчають цигар­ки й алкоголь: акцизи на них хочуть до­датково підвищити на рівень торішньої інфляції — 5%. Як наслідок, пропорцій­но можуть зрости у ціні всі алкоголь­ні напої та тютюнові вироби. Тютюно­ві компанії категорично проти такого рішення. Запевняють, що через уже затверджене щорічне зростання ак­цизів галузь піде у тінь. Крім того, їм та­кож заборонять виробляти з запасом і складувати продукцію, за яку заплати­ли нижчий акциз.

Тих, хто продає багато квартир, опо­датковуватимуть за підвищеним тари­фом. Зараз українці-фізособи у разі продажу нерухомості повинні запла­тити податок у розмірі 5%, а компа­нії — 18%. У Мінфіні пропонують ввести норму: починаючи з третьої квартири, пересічні українці повинні будуть плати­ти стільки ж, скільки й компанії. Це до­зволить позбутися схеми, коли девело­пери оформляють на себе квартири, а потім продають їх уже як фізособи.

Також пропонується збільшити єди­ний податок для деяких ФОПів. Зокрема, фізособам-фермерам доведеться пла­тити більше за кожен гектар. До прикла­ду, планують підвищити ставки подат­ку для ріллі, сіножатей та пасовищ — із 0,95% до 1,9%.

Крім того, розширять податок на еліт­ні машини. Зараз «елітними авто» в Укра­їні вважаються такі, що не досягли віку 5 років і коштують не менш ніж 375 «міні­малок» (2,2 млн грн). Зі зростанням мі­німальної зарплати кількість платників податку скорочується. Наприклад, за мі­німальної зарплати 4,7 тис. грн плати­ти треба було за машини, вартість яких починається від 1,7 млн грн. У Кабмі­ні пропонують, щоб податок на машини платили всі власники авто, ціна яких пе­ревищує 200 «мінімалок» (зараз це 1,2 млн грн). Зараз розмір податку стано­вить 25 тис. грн, він сплачується раз на рік. Схоже, багатьом доведеться пере­сісти на велосипеди.

Схожі новини