Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Червона картка» Чауса: Інтерпол зняв з міжнародного розшуку скандального екссуддю

  • 26.05.2021, 15:27
  • 725

Інтерпол зняв з міжнародного розшуку скандального українського екссуддю Миколу Чауса, якого Національне антикорупційне бюро (НАБУ) підозрює в отриманні 150 тисяч доларів хабаря. У НАБУ запевняють, що наразі процедура екстрадиції триває і рішення Інтерполу не вплине на слідство

Про це свідчать документи, які є в розпорядженні «Слідства.Інфо».

Як йдеться у повідомленні медіа, у квітні цього року Комісія з контролю файлів Інтерполу вирішила видалити так звану «червону картку» щодо Миколи Чауса, тобто фактично зняти його з міжнародного розшуку.

Причиною начебто стала перевірка комісії за скаргою Чауса, яка встановила, що розміщення даних про українського екссуддю в інформаційній системі Інтерполу не відповідало їхнім правилам. У листі Інтерполу від 7 травня, підтвердили видалення інформації щодо Миколи Чауса.

У міжнародний розшук екссуддю Чауса оголосили в листопаді 2016 року — після того, як його викрили на 150 тисяч доларів хабаря і він утік з України. Цю суму він отримав нібито за ухвалення рішення в кримінальній справі.

Як ідеться в іншому документі, який є в розпорядженні видання, комісія Інтерполу, розглядаючи скаргу Чауса, зауважила, що підставою для оголошення екссудді у міжнародний розшук було неналежне судове рішення. Мовляв, раніше НАБУ надало Інтерполу не ухвалу про арешт Чауса, яка є безстроковою, а ухвалу про його примусовий привід, термін дії якої обмежений і складає шість місяців. В комісії наголосили, що такого судового рішення недостатньо для міжнародного розшуку і вирішили видалити «червону картку» щодо Чауса.

Водночас в НАБУ на запит «Слідства.Інфо» запевнили, що рішення Інтерполу не вплине на офіційне слідство. «На цей час процедура екстрадиції у Республіці Молдова триває та жодним чином не залежить від факту перебування підозрюваного у міжнародному розшуку», — наголошують у правоохоронному органі.

Скаргу до Інтерполу Микола Чаус подав понад рік тому. У ній він вказував, зокрема, на політичний характер кримінального провадження щодо нього. Мовляв, він відіграє важливу роль у політичній ворожнечі чинного президента Володимира Зеленського проти його попередника Петра Порошенка. Втім, комісія визнала доводи екссудді не надто переконливими.

Раніше юристи вказували на колізію українського законодавства з правилами Інтерполу. Мовляв, для публікації щодо особи «червоної картки» Інтерполу потрібне рішення про тримання її під вартою. Утім таке рішення український суд за відсутності підозрюваного може ухвалити лише після публікації «червоної картки».

Але новий Вищий антикорупційний суд України, який запрацював близько двох років тому, змінив практику розгляду таких справ. Як пишуть на сторінках «Юридичної газети», цей суд більше не вимагає публікації «червоної картки». Для нього, зазвичай, достатньо постанови слідчого про оголошення підозрюваного у міжнародний розшук.

Схожі новини