Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Журналіст обманув принцесу Діану заради сенсаційного інтерв'ю: розслідування

  • 21.05.2021, 15:35
  • 711

Незалежне розслідування телерадіокомпанії BBC підтвердило, що журналіст Мартін Башир використовував "нечесні методи", щоб домогтися гарного ставлення від принцеси Діани і записати з нею скандальне інтерв'ю 1995 року

Сам журналіст уже перепросив, а сини Діани принц Гаррі і принц Вільям розкритикували BBC за «параною та ізоляцію», які відчувала їхня покійна мати. Про це повідомляє ВВС, телеканали CNN і ABC.

Про що було інтерв’ю?

Інтерв’ю принцеси Діани викликало сум’яття в королівській родині і дало безпрецедентну інформацію про шлюб між нею і принцом Чарльзом.

Під час інтерв’ю з Баширом Діана сказала відому фразу «в цьому шлюбі нас було троє», маючи на увазі тривалий роман Чарльза з Каміллою Паркер Боулз, на якій він зараз одружений. Діана також вперше розповіла про свою боротьбу з психічними розладами, зокрема з булімією.

Інтерв’ю подивилися понад 23 мільйони людей у Великобританії. Коли програма вийшла в ефір увага всього світу була зосереджена на невдалому шлюбі пари.

Патрік Джефсон, колишній особистий секретар Діани, сказав, що інтерв’ю «зруйнувало її зв’язки з Букінгемським палацом» і зробило Діану вразливою для «людей, які бажають нашкодити її інтересам».

Розслідування

Розслідування, проведене колишнім суддею Верховного суду лордом Дайсоном, показало, що BBC не дотримала «високі стандарти чесності та прозорості» в інтерв’ю Мартіна Башира з Діаною, а журналіст діяв «брехливо» і підробив документи, щоб отримати згоду принцеси на інтерв’ю.

Зокрема, Башир показав братові Діани, графу Спенсеру, підроблену банківську виписку, щоб увійти до нього в довіру і сконтактуватися із принцесою. З виписок випливало, що наближеним Діани платили, аби вони за нею стежили.

Колишній графічний дизайнер BBC Метт Вісслер підтвердив, що він сфабрикував фальшиві банківські виписки на прохання Башира.

Зазначається, що Вісслер був стурбований тим, що він «міг зіграти роль в отриманні інтерв’ю шляхом обману», і висловив свої побоювання ВВС незабаром після того, як інтерв’ю вийшло в ефір.

У 1996 році телекомпанія почала внутрішнє розслідування і дійшла висновку, що документи були сфальсифіковані, але Діана сама погодилася брати участь в інтерв’ю.

У розслідуванні критикують як поведінку Башира, так і те, як BBC провела розслідування 1996 року.

Реакція ВВС

Колишній генеральний директор BBC Тоні Холл, який відповідав за новини і поточні події в той час, попросив вибачення перед Спенсером і всіма, кого торкнулася ця ситуація.

Він назвав інцидент «жахливою плямою на репутації BBC».

«Дуже сумно, що для того, аби розкрити всю правду, знадобилися 25 років. Як генеральний директор того часу я приношу свої глибокі вибачення Ерлу Спенсеру і всім іншим, кого це торкнулося», — заявив він.

Башир, який пішов з посади редактора BBC з питань релігії, також перепросив за використання фальшивих банківських виписок, але заявив, що Діана сама хотіла дати це інтерв`ю.

Башир додав, що як і раніше пишається своєю роботою.

Реакція синів Діани

Герцог Кембриджський, принц Вільям в емоційній заяві розкритикував BBC та висловив сподівання, що це інтерв`ю більше ніколи не вийде в ефір. Герцог також звинуватив BBC у комерціалізації.

«Що мене найбільше засмучує, так це те, що якби BBC належним чином розслідувала скарги і побоювання, вперше висловлені в 1995 році, моя мати знала б, що її обдурили. Я твердо переконаний, що ця програма не має легітимності і ніколи не повинна виходити в ефір знову. Вона фактично легалізувала помилкову розповідь, яка протягом чверті століття була комерціалізована BBC та іншими», — заявив Вільям.

Брат Вільяма — герцог Сассекський, принц Гаррі зробив не менш емоційну заяву після розслідування, сказавши, що «хвильовий ефект культури експлуатації та неетичних практик зрештою забрали життя» Діани.

«Тим, хто взяв на себе будь-яку форму відповідальності, я вдячний. Це перший крок до справедливості і правди. Однак мене глибоко турбує те, що подібні практики — і навіть ще гірше — все ще дуже поширені сьогодні. Тепер це більше, ніж одне видання, одна мережа або одне ЗМІ. Наша мати втратила життя через це, і нічого не змінилося. Захищаючи її спадщину, ми захищаємо всіх і підтримуємо гідність, з якою вона прожила своє життя. Згадаймо, ким вона була».

Схожі новини