Передплата 2024 ВЗ

Нардепи підтримали законопроєкт про військове капеланство

  • 21.05.2021, 13:35
  • 545

Верховна рада у першому читанні схвалила законопроєкт №4626 про Службу військового капеланства

Відповідне рішення під час засідання 21 травня підтримали 299 народних обранців.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроєкту є створення Служби військового капеланства та законодавче закріплення статусу військових капеланів як військовослужбовців, а також визначення організаційно-правових засад взаємодії військових формувань і релігійних організацій у процесі забезпечення функціонування інституту військового капеланства з метою реалізації військовослужбовцями військових формувань та членами їхніх сімей права на свободу совісті, світогляду та віросповідання.

«Незважаючи на початок становлення діяльності військових капеланів, існує низка проблем, які вимагають законодавчого врегулювання. Законопроєкт розроблений для закріплення в законодавстві поняття військового капеланства, створення відповідної служби, визначення статусу військових капеланів та надання їм гарантій соціального захисту».

Зокрема, законопроєкт пропонує впровадити в законодавстві України поняття Служби військового капеланства, а також визначити її структуру, підпорядкування та загальну чисельність. Окрім того, він має закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців, що надасть їм відповідні соціальні гарантії та встановить вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

Читайте також: У трьох лікарнях Львова з’являться медичні капелани

Також документ дає визначення поняттям «духовно-релігійні потреби», «задоволення духовно-релігійних потреб», «душпастирська опіка» та «консультування командування з духовно-релігійних питань».

«Законопроєкт чітко розмежовує діяльність церкви і держави та визначає принципи, на яких здійснюється діяльність Служби військового капеланства. Визначає функціональні обов’язки військового капелана як військовослужбовця», — наголошують автори документу.

Водночас запропонований законопроєкт враховує поліконфесійність України. Зокрема, він передбачає створення дорадчих органів Міжконфесійних рад з питань військового капеланства при Міністерстві оборони України та Міністерстві внутрішніх справ України.

Схожі новини