Передплата 2024 «Добрий господар»

«Вперше в житті відчув себе моделлю для вишиванки Івана Франка», - Порошенко взяв участь в мистецькій акції

  • 20.05.2021, 19:56
  • 1 041

У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбулася мистецька акція з нагоди Дня вишиванки. Сорочки – точні репліки вишиванок видатних українців – одягнули митці, політики та активісти

П’ятий Президент Петро Порошенко презентував сорочку, виготовлену за зразком вишиванки Івана Франка.

«Я сьогодні вперше в житті, незважаючи на те, що я був у різних професіях, вперше в житті відчув себе моделлю для вишиванки Івана Франка — видатного українця. Чому я в костюмі, бо Іван Франко перший почав носити вишиванку з костюмом. Інші носили накрохмалену сорочку, німецький сюртук, розмовляли німецькою, польською, російською мовою. Вишиванка стала, як на фронті зараз кажуть, системою визначення „свій-чужий“. Хто у вишиванці, хто спілкується українською мовою, в кого Україна в серці — він справжній українець, незалежно від того, де, в якому куточку світу він знаходиться», — говорить Порошенко.

П’ятий Президент передав вітання українцям по всьому світу, які сьогодні вдягли вишиванки. «Це точно означає, що ми переможемо „русскій мір“. Ми врятуємо нашу державу і ми приведемо її до Європи», — говорить Петро Порошенко.

«Також мені приємно, що Франко просував українську мову. Франко долав цензуру. Так, як це робила і Марія Заньковецька. Марина сьогодні у вишиванці Марії Заньковецької, яка все покинула, пішла в український театр, робила вистави українською мовою», — розповідає лідер «Європейської Солідарності».

«Хочу подякувати всім, хто доєднався до нашого флеш-мобу, доєднався до нашої зустрічі і в такий спосіб провів цей день вишиванки. Нам не „какая разніца“, нам не „все равно“. Ми б’ємося і переможемо. Б’ємося за Україну. Ми її збережемо, захистимо її суверенітет, територіальну цілісність. Ми захистимо її мову, віру, і разом з нами захищати буде наша армія», — переконаний Петро Порошенко.

Марина Порошенко, яка продемонструвала білосніжну вишиванку Марії Заньковецької, наголосила, що українське шитво — це код, в якому зашифровані історія і майбутнє нашої нації.

«Дуже важливо, що започатковано таку традицію проводити День вишиванки, тому що саме в цей день ми отримуємо відповідь на питання — хто ми є. І для того, щоб зрозуміти, треба вивчити історію, відродити і підтримувати свої національні традиції», — говорить Марина Порошенко.

«Коли ми одягаємо вишиванку, ми розуміємо, що ми українці, що це — наш оберіг. Саме тут прихований код національної ідентичності, який дає нам сили, надихає нас на боротьбу і на відстоювання українського. І дуже важливо, що сьогодні вишиванка є дуже популярною. В гардеробі українця обов’язково знайдеться дві — три, а, може, навіть і більше вишиванок, які можна надягати не тільки у вихідні дні чи в гості, а й у повсякденні. І це дуже важливо. Це наша історія, це наша сучасність і наше майбутнє», — переконана Марина Порошенко.

Акцію в Музеї Гончара організували ГО «День вишиванки», ГО «Справа Громад» та партія «Європейська Солідарність». За словами ініціаторів, показ точних реплік вишиванок Івана Франка, Лесі Українки, Миколи Лисенка та інших великих українців — це справжній вишиванковий міст із минулого у сьогодення.

«Наша спадщина вишитих сорочок надзвичайно багата. Немає двох однакових, бо вони проявляли індивідуальність і були засобом самовираження, але поруч з тим зберігали традицію. Сьогодні це розмаїття вишивки об’єднує українців, тримає зв’язок з попередніми поколіннями та дає можливість прокласти місток до нащадків. Вишита сорочка — маркер ідентичності українців. У часи бездержавності вона була нашим символом і прапором. Так само це було і в часи Майдану, коли тривав черговий етап боротьби українців за свої свободи», — говорить генеральний директор Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» Петро Гончар.

Схожі новини