Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Життя Василя Стефаника за одну годину

У Гарнізонному храмі Петра й Павла вшанували 150-річний ювілей письменника

Храм був облаштований для величного театрально-музичного дійства. На риштуваннях розмістилися учасники Львівського муніципального чоловічого хору «Гомін» на чолі з Русланом Ляшенком, а також було встановлено кілька полотен, що слугували екранами.

На цих екранах демонструва­ли відеоряд зі старих світлин і ві­деострічок, ілюструючи те, про що розповідали ведуча Олексан­дра Люта, актори Першого театру та режисер Ігор Задніпряний, ет­ногурт «КурбАси» та учасниця те­лепроєкту «Голос країни» співачка Уляна Горбачевська.

Відразу за входом у храм роз­містився оркестр Львівської на­ціональної філармонії імені Мирослава Скорика на чолі з Во­лодимиром Сивохіпом, який ви­конував відомі класичні твори, що чергувалися з оповіддю і драма­тичними сценками із життя Ва­силя Стефаника. Було висвітле­но п’ять основних періодів життя письменника: карпатський (Русо­во), дрогобицький, краківський, львівський, віденський.

Упродовж години перед при­сутніми пройшло сповнене тра­гізму, величі, кохання і творчос­ті життя видатного письменника. Глядачі «познайомились» зі Сте­фаником як селянською дитиною, прогресивним гімназистом, сту­дентом-медиком Ягеллонсько­го університету, львівським денді, депутатом австрійського парла­менту.

Участь у святі взяла правнучка Василя Стефаника Олеся Стефа­ник, яка вручила пам’ятні медалі причетним до вшанування ювілею письменника.

Схожі новини