Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міністра Степанова відправили у відставку

  • 18.05.2021, 18:05
  • 717

Верховна Рада України проголосувала за відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова

Відповідне рішення підтримали 292 народні депутати.

Подання про відставку презентував прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив, що спроможність нашої медичної системи за рік виросла в рази, але головним завданням міністра було питання вакцинації.

«Очільник МОЗ запевняв, що ситуація з поставками найближчим часом вирішиться, але прогрес по цьому питанню надто повільний, а комуніковані ним і міністерством дані часто розходилася з реальністю», — зазначив Шмигаль.

Сам Степанов під час виступу заявив, що за час його роботи збільшалася кількість ліжок із киснем у лікарнях, а ШВЛів всім вистачало навіть у пік епідемії.

«МОЗ побудувало за рік стійку систему, яка дозволяє Україні не очолювати рейтинги смертей коронавірусу. Так, не все ідаельно… МОЗ, я і моя команда, ніколи не цуралися конструктивних зауважень», — заявив Степанов і процитував Арістотеля про те, що єдиний спосіб уникнення критики — нічого не робити.

Степанов знову заперечив провал забезпечення киснем лікарень.

«Одна з причин подання — провал вакцинації, але провал вакцинації стався у всьому світі, до того ж ми не виробляємо вакцини і не є пріорітетною країною для поставок», — додав він.

Степанов також заявив, що ще одна ймовірна причина його відставки — «надто активно вибивав зарплати лікарям» і цим «створював собі політичний імідж». Він додав, що має «чіткий план, як повністю здолати пандемію, для цього потрібні час і ваша підтримка».

Після виступу і відповідей Степанова виступив голова профільного комітету Максим Радуцький. Він тільки озвучив рішення комітету — рекомендацію депутатам самим визначитися, чи відправляти Степанова у відставку.

Максим Степанов був призначений міністром охорони здоров'я більше року тому, 30 березня. Він став третім очільником МОЗ України за той час, коли в світі стало відомо про COVID-19. Призначили Степанова з другої спроби: на першому позафракційному засіданні 30 березня Рада звільнила міністра охорони здоров'я Іллю Ємця, проте за призначення Степанова на його місце не вистачило голосів. Під час першого голосування за кандидатуру Максима Степанова на посаду міністра охорони здоров'я підтримали лише 217 депутатів, під час другого — 256.

Кандидатура Степанова вважалася найбільш імовірною на посаду голови МОЗ ще влітку, під час формування уряду Гончарука, проте в останню хвилину вибір зупинили на Зоряні Скалецькій.

Підписи за відставку міністра Степанова збиралися вже тривалий час. Деякі нардепи виступали за звільнення Степанова ще в травні через скандальну закупівлю захисних костюмів для медиків. Нова хвиля невдоволення діяльністю МОЗ виникла на тлі не вельми швидкої вакцинації від ковіду в Україні. Зразу декілька політичних сил збирали підписи за скликання позачергового засідання для розгляду відставки міністра.

Останній «раунд» ініціювання відставки Степанова активно почався минулого місяця. 27 квітня нардепка «Голосу» Ольга Стефанишина зазначила, що зібрано 130 підписів нардепів для розгляду відставки Степанова, не вистачає лише 20-ти. Джерела LB.ua повідомляли, що на той час голосів у залі за відставку Степанова не було, оскільки не була визначена кандидатура його наступника. Необхідна кількість підписів — 150 — назбиралася під ініціативою фракції «Голос» 28 квітня.

Однак розгляд відставки міністра відбувався за поданням голови уряду Дениса Шмигаля. Основною причиною цього рішення прем'єр-міністр назвав незадовільні темпи вакцинації населення проти коронавірусу.

Читайте також: Рада звільнила міністра економіки Петрашка

Схожі новини