Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів вшанував кримських татар, які постраждали під час депортації

  • 18.05.2021, 12:45
  • 632

Сьогодні, 18 травня, у Львові відбулись пам’ятні заходи, присвячені 77-й річниці депортації кримськотатарського народу з історичної Батьківщини

На площі Ринок хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар, а також на флагштоку перед будівлею міської Ратуші підняли прапор кримських татар.

«Сьогодні ми тут зібралися, щоби сказати і відправити меседж у Крим, що ми пам’ятаємо разом — і кримські татари, і українці, ми пам’ятаємо, що було. І нам не дають про це забути, тому що геноцид триває. В нас є сьогодні можливість вільно висловити свою позицію, дякую всім, хто прийшов нас підтримати, і хто солідарний з нами», — зауважив Ернест Абкелямов, керівник Культурного центру кримських татар у Львові.

«Кожного року цей день я згадую дуже емоційно та болісно, адже ця трагедія торкнулася моєї родини. Хочу пригадати трагедію Арабатської стрілки, коли після 18 травня 1944 року, на думку тодішньої влади, були виселені всі кримські татари. Насправді на косі Арабатської стрілки залишилось декілька сімей кримських татар, але через два місяці влада була повідомлена про їхнє перебування. Тоді відомством держбезпеки СРСР було прийняте рішення погрузити ці сім’ї на баржу та втопити в Азовському морі», — додала Сусанна Зейнідінова, представниця кримськотатарського народу.

Нагадаємо, сьогодні також у музеї «Територія Терору», що на просп. Чорновола, 45 Г, відбудеться День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

До слова, два роки тому у Львові, під час вшанування 75-ї річниці депортації кримських татар, ознакували фасад Ратуші табличкою трьома мовами, зокрема кримськотатарською.

Читайте також: З болем відчуваю, як важко знову виживати у реаліях «русского міра», — Порошенко про депортацію кримських татар

Схожі новини