Передплата 2024 ВЗ

Медведчук - не останній: заява Зеленського

  • 14.05.2021, 12:55
  • 699

Президент Володимир Зеленський заявляє, що вперше за багато років в Україні не збільшилася, а зменшилася кількість олігархів

Про це він написав у колонці на «Фокус»

«Мінус Медведчук. Він був позбавлений можливості використовувати медіаактиви і державне майно на шкоду країні. Будуть ще мінуси, поки всі олігархи не стануть просто великими бізнесменами», — пише Зеленський.

Він заявив про процес трансформації України.

«Хто зумів скористатися повністю можливостями, які були у нас з 1990-х років? Ви знаєте прізвища цих людей. Вони щорічно перераховуються у списку найбагатших українців. А що ж інші? Суспільство повинно просто адаптуватися до того, як ці обрані і наближені до них розподіляли між собою ресурси — політичний, фінансовий, промисловий, медійний.

І гру за правилами, «обрані» моделювали для себе. Відверто скажу, держава, де є подібна нерівність, точно не зможе бути комфортною і конкурентною", — пише президент.

Зеленський зауважив: абсолютна більшість українців не вважала таку ситуацію справедливою.

«Саме це і відбилося на підсумках виборів 2019 року. Те, з яким красномовним результатом програв тоді один з олігархів, наочно демонструє, на що насправді розраховує суспільство», — йдеться у статті.

За допомогою законних інструментів Медведчука позбавили можливості відверто бити по країні і наносити руйнівний шкоди державній безпеці. Це могли б зробити і влади, які були раніше. Якби хотіли. Але тоді вважалося, що олігархи — це вигідно, закономірно і гарантує стабільність, зауважив Зеленський.

На прикладі Медведчука можна побачити, що таке статус олігарха. Якщо у таких осіб забрати сконцентрований медіаресурс, коли в них немає вже непрозорого доступу до стратегічних активів і коли немає «даху» в Києві, більше нічого вони забрати у держави не можуть. І послаблювати державу не можуть у протистоянні за наш суверенітет, пише президент.

Він заявив, що найближчим часом суспільство побачить законопроєкт про деолігархізацію.

«Нам дуже потрібні максимальна прозорість економічних відносин, недопущення деструктивних концентрацій ресурсів і рівність всіх громадян перед законом і судом», — заявив Зеленський.

Читайте також: Зустріч Зеленського та Путіна: в ОПУ розкрили деталі підготовки

Схожі новини