Передплата 2024 «Добра кухня»

«Діти відчули, що за свою честь і гідність можна боротися»

Сокальський суд визнав директорку Соснівської школи винною і оштрафував її за булінг на 1360 гривень

Сокальський районний суд визнав директорку школи у Соснівці винною у булінгу. 67-річну Наталію Щербань оштрафували на 1360 гривень — за цькування учнів.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Раніше ми писали про некоректні висловлювання дирек­торки щодо учнів. Аудіозапис роз­мов оприлюднила у соцмережах львів­ська тележурналістка Вікторія Балицька. Поліцейські Червоноградського відді­лу поліції склали протокол про адмінпо­рушення на Наталію Щербань за булінг щодо учнів.

Вікторія Балицька побувала на су­довому засіданні. Ось що розповіла жур­налістка: «Суддя Тетяна Струс, яка роз­глядала цю справу, має репутацію мудрої судді. Через карантинні обмеження не усі потерпілі діти та їхні батьки могли прийти на засідання. Суд викликав лише кількох постраждалих. Щоб журналісти могли за­йти у зал, батьки змушені були вийти, аби зберігалася дистанція 1,5 метра. Дітей суддя опитувала у присутності батьків. Це були діти з різних класів. Дівчатка розпові­дали про свій досвід спілкування з дирек­торкою, говорили про те, як вона їх обра­жала. Це траплялося перед всім класом, або в кабінеті директорки. Також на засі­данні була присутня психолог. Директорка сиділа мовчки, слухала. Зухвалості й са­мовпевненості, як два місяці тому, коли ми знімали репортаж у школі, вже не було».

«Суддя також давала слово батькам, — розповіла Вікторія Балицька. — І дирек­торці, яка мала право задати запитання. Що мене здивувало, директорка не за­питувала по суті сказаного дитиною, про цькування. А запитувала, наприклад: „А чого твоя мама ходила за мною і намага­лася дати мені коробку цукерок?“. Також директорка казала, що ідеально володіє українською мовою, і вона не могла та­кими словами звертатися до дітей. Каза­ла, що спілкувалася з дітьми коротко, а це штучно збільшений запис, а голос змоде­льований… Журналістам директорка Со­снівської школи сказала, що оскаржува­тиме це рішення в апеляції. Своєї вини не визнала. Діти, своєю чергою, відчули, що можна боротися за свою честь і гідність. І це може мати позитивні наслідки. Спра­ведливості можна і треба добиватися».