Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пенсіонери обиратимуть, як отримувати гроші – на картку чи через «Укрпошту»

Як повідомляв Пенсійний фонд України, від 1 вересня мають змінитися правила виплати пенсій та державних допомог

Обслуговування пенсіонерів та пільговиків мають перевести на банківські картки. Отримувати пенсії, як і раніше, через «Укрпошту», дозволять лише пенсіонерам, старшим за 80 років, інвалідам І-ІІ груп та особам, котрі потребують постійного стороннього догляду.

Але така ситуація не вла­штовувала ні пенсіонерів (більшість з яких не знають, з якого боку підійти до банко­мата), ні, звісно, «Укрпошту», яка отримувала фінансуван­ня за обслуговування пенсіо­нерів від Пенсійного фонду, а за пільговиків — від управлінь соцзахисту. До того ж плану­валося, що за користування «пенсійними картками» з лю­дей ще й братимуть комісію.

Після шквалу критики у «верхах» вирішили «дати за­дню» і тепер думають, як ви­йти із ситуації. Як розповів «ВЗ» керівник Львівської дирекції «Укрпошти» Єв­ген Савчук, наразі достав­ка пенсій відбувається так, як і раніше (або поштарка при­носить додому, або пенсіо­нер сам приходить у пошто­ве відділення і там отримує гроші. Авт.). За словами пана Савчука, нещодавно від­булося спільне засідання ке­рівництва Міністерства соці­альної політики, «Укрпошти» і прем’єр-міністра України Де­ниса Шмигаля, на якому йшло­ся, що органи влади не мають права зобов’язувати пенсіоне­рів користуватися лише карт­ками для отримання пенсій. Це порушення економічної свобо­ди. Було дано доручення доо­працювати відповідну поста­нову Кабміну в частині надання пенсіонерам права самим оби­рати, як отримувати пенсію — на картку чи в «Укрпошті». На­разі ще тривають переговорні процедури між урядом і керів­ництвом «Укрпошти».

Схожі новини