Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кому насправді треба їсти петрушку

  • 14.05.2021, 20:30
  • 74.2K

Петрушка - це дуже корисна зелень, адже вона має чимало переваг для здоров’я, пише Healthline

Особливо її слід вживати людям з високим кров’яним тиском, алергією та запальними хворобами.

У петрушці багато поживних речовин.

У половині горнятка (30 грамах) свіжої, порізаної петрушки:

  • 11 калорій
  • 2 грами вуглеводів
  • 1 грам білків
  • менше 1 грама жирів
  • 1 грам клітковини
  • 108% денної норми вітаміну А
  • 53% денної норми вітаміну С
  • 547% денної норми вітаміну К
  • 11% денної норми фолієвої кислоти
  • 4% денної норми калію

У петрушці багато вітамінів, особливо вітаміну К, який необхідний для згортання крові та здоров’я кісток.

Петрушка також є джерелом вітамінів, А та С — важливих поживних речовин з антиоксидантними властивостями.

До того ж, у петрушці мало калорій.

Вона багата на антиоксиданти.

Вони попереджують пошкодження клітин вільними радикалами — шкідливими молекулами.

Ваше тіло потребує здорового балансу антиоксидантів та вільних радикалів для підтримки оптимального здоров’я.

Головні антиоксиданти у петрушці: флавоноїди, каротиноїди, вітамін С.

Пахуча приправа особливо багата на флавоноїди. Дослідження довели, що багате флавоноїдами харчування може знижувати ризик різних недуг, зокрема: діабету другого типу, хвороби серця та раку товстої кишки.

Бета-каротин та лютеїн — два антиоксиданти, які називають каротиноїдами.

Вітамін С також є потужним антиоксидантом, який відіграє важливу роль у підтримці імунітету та захисті від хронічних хворіб.

Цікаво, що висушена петрушка може мати більше антиоксидантів, ніж свіжа.

Петрушка багата та вітамін К — важливу поживну речовину для здоров’я кісток.

У половині горнятка (30 грамах) — є аж 54% денної норми цього вітаміну.

Він допомагає будувати міцніші кістки, активує певні білки, що підвищують мінеральну щільність кісткової тканини.

Це важливий показник, бо низька мінеральна щільність кісткової тканини пов’язана зі збільшеним ризиком переломів, особливо у літніх людей.

Деякі дослідження припускають, що споживання багатої на вітамін К їжі може знижувати ризик переломів.

Також більше споживання вітаміну К пов’язане зі зменшеним на 22% ризиком переломів.

Окислювальний стрес — дисбаланс антиоксидантів та вільних радикалів — пов’язаний з розвитком раку.

Петрушка багата на флавоноїди та вітамін С, що знижують окислювальний стрес у тілі та можуть знижувати ризик певних видів раку.

Наприклад, багате на флавоноїди харчування може знижувати рак товстої кишки до 30%.

Вживання багатої на вітамін С їжі може знижувати ризик раку. Півгорнятка петрушки має 53% денної норми цього вітаміну.

Збільшене до 100 грамів на день споживання вітаміну С знижує ризик раку на 7%.

Петрушка багата на поживні речовини, що захищають очі

Лютеїн, бета-каротин та зеаксантин — три каротиноїди в петрушці, які захищають очі та сприяють здоровому зору.

Лютеїн та зеаксантин можуть попереджувати вікову макулярну дегенерацію (AMD), невиліковне захворювання очей та причину сліпоти.

Їжа, багата на лютеїн та зеаксантин, може знижувати ризик цієї недуги до 26%.

Петрушка є також джерелом фолієвої кислоти, півгорнятка петрушки має 11% її денної норми.

Дослідження, у якому взяли участь 58 тисяч людей, довело, що найвище споживання фолієвої кислоти пов’язане зі зменшеним на 38% ризиком серцевої хвороби.

Натомість низьке споживання фолієвої кислоти може підвищувати такий ризик.

Екстракт петрушки має антибактеріальні властивості.

Наприклад, дослідження у пробірках довело, що екстракт петрушки має суттєву антибактеріальну активність проти дріжджів, цвілі та золотистого стафілокока.

Ще одне дослідження у пробірках продемонструвало, що екстракт петрушки може попереджувати ріст потенційно шкідливих бактерій у їжі, наприклад, сальмонели.

Втім, ці властивості ще потребують підтвердження у дослідженнях на людях.

Петрушку легко додати до свого раціону.

Вона поширена в Україні та недорого коштує, особливо в сезон.

Ви також можете купити уже висушену петрушку.

Її можна додавати до супів, соусів, маринадів, салатів, других страв тощо.

Петрушка також може діяти як натуральний освіжував подиху.

Щоб петрушка довше була свіжою, обгорніть пучок зелені у вологий паперовий рушник та помістіть у закритий контейнер у холодильник.

Читайте також: Чому корисно їсти спаржу?