Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ викрила аферистів, які продавали фейкову вакцину від коронавірусу

  • 11.05.2021, 12:45
  • 553

Служба безпеки України викрила групу людей, які продавали підроблену вакцину проти коронавірусу. Шахраї запевняли, що продають препарат від Pfizer

Про це повідомила Служба безпеки України.

До групи шахраїв, за даними СБУ, входили громадяни України, Росії, Нігерії та Сьєрра-Леоне. Вони нібито захотіли заробити після того, як з'явилась інформація, що Pfizer офіційно постачає вакцину в Україну.

В інтернеті підозрювані розмістили рекламу про роботу зареєстрованих в Україні підприємств, які начебто можуть постачати вакцину від американської компанії. Клієнтам, щоб переконати у наявності вакцини, вони надавали підроблені гарантійні листи від українських банків.

«Серед іншого, там були зазначені розрахункові рахунки для переведення коштів, які відкриті на громадян України. Вартість однієї фейкової „вакцини“ становила $ 250», — йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, шахраї здебільшого працювали на клієнтів із Росії та Індії — саме на ці регіони була направлена їхня рекламна кампанія. Правоохоронці зафіксували, що зловмисники отримали тисячі доларів як передплату для постачання вакцини. У СБУ запевняють, що викрили зловмисників наприкінці квітня.

Також у службі нагадують, що Pfizer постачає вакцину виключно за контрактами з державою. Наразі Україна отримала 117 тисяч доз цього препарату у межах ініціативи COVAX.

Нагадаємо, у січні СБУ відкрила кримінальну справу через контрабанду до України отруйних речовин під виглядом вакцини проти коронавірусу від Pfizer/BioNTech.

Читайте також: Прем'єр розповів, коли Україна досягне колективного імунітету від коронавірусу

Схожі новини