Передплата 2024 «Добра кухня»

Чехія вимагатиме від Росії компенсацію за вибухи у Врбетіце

  • 09.05.2021, 13:35
  • 784

Міжнародне право дає Чехії підстави для того, щоб вимагати від Росії відшкодування за збитки, завдані вибухом боєприпасів на складах у Врбетіце у 2014 році, заявила міністерка фінансів Чехії Алена Шіллерова

Як повідомляє Чеське телебачення 24, міністерка озвучила суму компенсацій в один мільярд крон (близько 47,5 мільйонів доларів).

«Найдоступнішим й видається шлях відшкодування у межах міжнародного права, тому що коли б ми йшли шляхом відшкодування збитків у межах карного провадження, то це було б дуже довго», — зазначила вона.

Як наголосив Радім Голіш, голова адміністрації Злінського краю, до складу якого входить Врбетіце, ця сума ще не остаточна, додаткові вимоги можуть надійти з регіону, який постраждав від вибуху.

На його думку, до відшкодування потрібно додати завдану психологічну шкоду жителям, втрату можливості використання майна чи компенсацію за пошкодження майна.

«Звичайно, ми беремо до уваги й можливе знищення інших, ще не виявлених боєприпасів», — заявив Радім Голіш.

Зі свого боку, Міністерство закордонних справ Чехії на основі вказівок уряду готує дипломатичну ноту. Як повідомляють чеські ЗМІ, про це заявив міністр закордонних справ Якуб Кулганек.

Читайте також: «Це напад на всіх»: Чехія просить країни ЄС покарати Росію за Врбетіце

Нагадаємо, Чехія звинувачує Головне управління Генштабу Росії у причетності до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце у 2014 році, що стало причиною загибелі двох чеських громадян.

Шестирічна операція з ліквідації наслідків трагедії була названа найбільшою, найтривалішою і найдорожчою в новітній історії Чеської Республіки. У ній взяли участь тисячі пожежників, працівників поліції та рятувальників, вартість робіт перевищила один млрд. крон.

У зв’язку з цим 17 квітня Чехія заявила про висилку 18 російських дипломатів, пов’язаних із російськими спецслужбами.

Схожі новини