Передплата 2024 «Добрий господар»

Топ-10 найагресивніших собак: кого варто боятися

  • 08.05.2021, 20:15
  • 14.8K

Як показало дослідження різних порід, найбільш агресивними є невеликі собаки та собаки старшого віку

Деякі породи також схильні до агресивної поведінки більше, ніж інші, а найбільш агресивними з усіх порід є довгошерсті колі. Лабрадорів і золотистих ретриверів, яких люблять за їх поступливий і м'який характер, визнали найменш агресивними породами, повідомляє Daily Mail.

Вчені з Університету Гельсінкі провели дослідження понад 9 тисяч собак 23 порід. Як виявилося, кімнатні песики поводяться агресивніші, ніж середні та великі собаки, але через їхній маленький розмір на це часто не звертають уваги.

Дослідження, опубліковане в Scientific Reports, також показало, що пси (хлопчики) більш агресивні, ніж собаки (дівчата), і кастрація ніяк на це не впливає. Також вчені дізналися, що досвід власника собаки впливає на поведінку вихованця: у людей, які ніколи не мали домашнього улюбленця, собаки поводитимуться гірше.

Крім того, дослідження показало, що собаки, які граються в компанії інших тварин, стають менш агресивними, ніж ті, які живуть самі в будинку. Заразом порода собаки — це фактор, що впливає на поведінку більше, ніж будь-яка інша змінна, за винятком літнього віку.

«У нашій вибірці найбільш агресивними породами виявилися довгошерстий колі, пудель (карликовий, мініатюрний і середній) і цвергшнауцер», — розповів професор Ханнес Лохи з Університету Гельсінкі.

Під час попередніх досліджень у довгошерстих колі помітили підвищену ​​полохливість, а в двох інших згаданих порід — агресивну поведінку щодо незнайомих людей.

Коли вчені порівняли довгошерстого колі з лабрадором, то стало зрозуміло, що перші в 5,44 рази більше схильні до агресії.

«Страх тісно пов'язаний з агресивною поведінкою: полохливі собаки частіше гавкають та нападають. Ба більше, собаки старшого віку завжди зліші, ніж молоді. Однією з потенційних причин цього може бути біль через хворобу», — резюмують вчені.

Видання наводить список, в якому породи собак ранжуються за ступенем агресивності, однак він не є вичерпним. Наприклад, в нього не потрапили такі відомі породи, як ротвейлери, добермани і британські бульдоги.

Які породи собак найагресивніші?

  1. довгошерсті колі;
  2. мініатюрний пудель;
  3. цвергшнауцер;
  4. німецька вівчарка;
  5. іспанський водяний собака;
  6. лаготто;
  7. китайська чубата;
  8. німецький міттельшпіц;
  9. котон де тулеар;
  10. пшеничний тер'єр.

Також у двадцятці опинилися чихуахуа, керн-тер'єр, джек-рассел-тер'єр, фінський лаппхунд.

Схожі новини