Передплата 2024 «Добра кухня»

"Це напад на всіх": Чехія просить країни ЄС покарати Росію за Врбетіце

  • 08.05.2021, 16:15
  • 784

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш попросив європейських колег — лідерів держав ЄС — вислати хоча б по одному російському дипломату зі своїх країн (через причетність спецслужб РФ до підриву складів у чеському Врбетіце)

Ідею такого жесту солідарності з Прагою, звідки вже вислали 18 працівників посольства РФ, Андрій Бабіш озвучив 7 травня на неформальному саміті лідерів ЄС в Порту (Португалія), передає чеський портал iDNES. cz, уточнюючи, що пропозиція прозвучала під час спільної вечері лідерів країн-членів ЄС.

Бабіш ще раніше заявляв, що має намір порушити питання російської диверсії у Врбетіце на найближчій зустрічі з главами країн Євросоюзу. 8 травня він розповів, що попросив їх виявити солідарність.

«Для Європи не можуть бути прийнятними такі дії. Ми повинні розуміти, що коли атакують одну з держав-членів [ЄС], це напад на всіх», — сказав чеський прем'єр-міністр журналістам. Він попросив європейських партнерів розглянути можливість висилки хоча б одного російського дипломата з кожної держави.

Читайте також: Дипломатична війна: Чехія висилає ще 70 працівників посольства РФ

За словами Бабіша, Прага була б рада узгодити такі дії більш організовано, проте поінформувала інші країни ЄС лише після того, як чеське розслідування встановило причетність росіян до вибухів на військових складах у 2014 році.

Однак поки очікувати офіційних заяв щодо справи Врбетіце від імені ЄС не варто, оскільки на саміт у Португалії лідери країн зібралися неформально — щоб обговорити єдиний підхід у боротьбі з COVID-19 та відновлення економіки після пандемії, нагадує iDNES.cz.

Найближчий офіційний саміт голів держав Євросоюзу має відбутися наприкінці травня. Проте Андрій Бабіш заявив, що президент Європейської Ради Шарль Мішель пообіцяв згадати про справу Врбетіце на своїй пресконференції.

Нагадаємо, 17 квітня Чехія заявила про висилку 18 російських дипломатів, пов’язаних з російськими спецслужбами. Причиною таких заходів стала підозра в причетності Головного управління Генштабу Росії до вибухів складів боєприпасів у Врбетіце в 2014 році.

Схожі новини