Передплата 2024 «Добрий господар»

Майже половина українців вважають, що у Другій світовій війні винні Гітлер і Сталін — опитування

  • 07.05.2021, 14:25
  • 576

48% респондентів вказали, що Друга світова війна була наслідком змови нацистського фюрера Адольфа Гітлера та радянського диктатора Йосипа Сталіна

Про це свідчать результати дослідження фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова.

Згідно з результатами опитування, проведеного 22 по 29 квітня за участі 2021 респондента, 29% не погоджуються з твердженням про те, що змова Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту Молотова-Ріббентропа спровокували світову війну. 23% відповіли, що не визначилися.

Серед усіх вікових категорій більшість погоджується із тезою про розв’язання війни Сталіним і Гітлером, найвища підтримка (52,6%) серед опитаних у віці 40−49 років. Ця ж думка переважає серед електоратів усіх партій, окрім Опозиційної платформи — За життя.

Майже 20% українців цілком згодні та 27% майже згодні з тим, що Радянський Союз не зміг перемогти у Другій світовій війні без допомоги західних союзників з Антигітлерівської коаліції. Не погоджуються з цим 35% респондентів, ще 19% - не визначилися.

За даними соцдослідження, 62% українців вважають діяльність Сталіна негативною для України. Найвищий показник — на заході та в центрі (78% та 69% відповідно), на півдні та в центрі — по 45%. Переважно позитивною його діяльність вважають 12% жителів східних регіонів, а в інших регіонах — ще менше.

Загальноукраїнське опитування було проведене в усіх регіонах України, окрім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2021 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Читайте також: Георгіївська стрічка — інструмент кремлівської пропаганди заради власних маніпуляцій

Схожі новини