Передплата 2024 «Добра кухня»

Уламки китайської ракети можуть впасти на Землю: які країни в небезпеці

  • 05.05.2021, 17:35
  • 6 821

Китайська важка ракета-носій Long March 5B, яка вийшла з-під контролю після запуску, може в найближчі вихідні увійти в атмосферу і впасти на Землю

Як пише CNN, представник Пентагону Майк Ховард повідомив, що ракета увійде в атмосферу десь між 8 і 10 травня, а місце входу можна буде визначити тільки за кілька годин до нього.

Точно визначити, куди падатимуть уламки, зараз практично неможливо через швидкість, з якою летить ракета. Наразі все що завгодно може змінити її траєкторію.

У той час, як більшість об'єктів космічного сміття згорає в атмосфері, через розмір ракети — 22 тонни — виникли побоювання, що великі частини можуть завдати шкоди житловим районам.

Водночас вчений з астрофізичного центру Гарвардського університету сказав, що ситуація — «не кінець світу».

«Я не думаю, що люди повинні вживати особливих заходів. Ризик того, що ракета завдасть якоїсь шкоди, досить малий — не зовсім мізерний, звісно, але навряд чи вона впаде на когось», — зазначив він, додавши, що «варто турбуватися про важливіші речі».

Читайте також: На ферму поблизу Сіетла впав уламок ракети SpaceX

Водночас видання The Sun оприлюднило мапу, на якій червоним зобразили території, що можуть постраждати від падіння ракети.

«21-тонна китайська ракета Long March 5, яка повертається на Землю зі швидкістю 6,5 км. в секунду, може впасти десь між 41 градусом на північ і південь від екватора — це зона, в яку входять Пекін, Сідней, Делі та Ріо-де-Жанейро. Також у небезпеці Нью-Йорк і Мадрид», — зазначає видання.

Схожі новини