Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні день народження глави УГКЦ: життєпис та цікаві факти

  • 05.05.2021, 14:35
  • 1 200

У дитинстві Святослав Шевчук захоплювався розведенням голубів та фотографією

Про це повідомляє Еспресо.

«Я народився в місті Стрий на Львівщині. Це таке своєрідне і цікаве місто. Цікаве своєю історією, а зокрема тими людьми, яких Господь Бог поставив біля мене в той час. Моя мама була вчителем музики, а батько — державним службовцем і працював на залізниці. Крім того, великий вплив на мене, на мою уяву справили дідусь і бабуся.

Моя мама майже все своє життя пропрацювала в музичній школі і була викладачем класу фортепіано. Якщо говорити про перші спогади, то вони пов’язані з фортепіано. До нас додому приходили учні, і постійно лунала музика. Навіть коли моя мама займалася справами домашніми, наприклад, готувала їжу на кухні, то завжди в сусідній кімнаті грали студенти на фортепіано", — говорить про своїх батьків сам Блаженніший.

Багато про Церкву він довідався від бабусі та дідуся, які стали для нього «ходячою енциклопедією історії» як Церкви, так і народу.

«Вони мали на мене великий вплив, через них я увійшов у життя Церкви», — згадує владика.

Оскільки мама Блаженнішого Святослава була вчителькою музики, він також відвідував музичну школу, про що сам часто розповідає: «Так, я закінчив дитячу музичну школу в Стрию. Оскільки для мене фортепіано до певної міри було відоме, а скрипка була загадкою, таємницею, я зацікавився нею. Моєю вчителькою була рідна мамина сестра».

Зізнається, що сьогодні взяти до рук скрипку вдається не так часто: «Граю, коли ніхто не чує».

Отець і глава Української греко-католицької церкви народився 5 травня 1970 року у м. Стрию, що на Львівщині. У період підпільної діяльності УГКЦ греко-католицькі священники служили Божественну Літургію у родинному домі Шевчуків.

Навчався у Бориславському медичному училищі та у підпільній греко-католицькій духовній семінарії. Відбув військову строкову службу в Радянській армії. Окрім того, 1991−1992 здобував освіту у Центрі філософсько-богословських студій «Дон Боско» у Буенос-Айресі (Аргентина), а у 1992−1994 роках — у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа.

Піддияконські свячення отримав з рук владики Юліана Вороновського, а священичі — 26 червня 1994 року (святитель — Верховний архієпископ Мирослав Іван Любачівський).

У 1994−1999 роках навчався у Папському університеті св. Томи Аквінського (Рим, Італія), де здобув ліценціат, а згодом і докторат з відзнакою Summa cum laude в галузі богословської антропології та основ морального богослов'я візантійської богословської традиції. Під час навчання в Римі надавав душпастирську опіку українцям греко-католикам в Афінах.

У 1999−2000 роках — префект Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. У 2000−2007 — віцеректор цієї ж семінарії.

З 2001 — віцедекан богословського факультету Львівської Богословської Академії (відтак Українського Католицького Університету).

У 2002−2005 — голова секретаріату та особистий секретар Блаженнішого Любомира Гузара, керівник Патріаршої курії у Львові.

З червня 2007 — ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа.

14 січня 2009 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив Святослава Шевчука єпископом-помічником єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі. Новому єпископу уділено титулярний престол Castra Galbae.

Архієрейська хіротонія відбулася 7 квітня 2009 року в соборі Святого Юра у Львові. Головним святителем, у присутності Блаженнішого Любомира Гузара, був Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Архієпископ Львівський, а співсвятителями — Владика Михаїл Микицей, правлячий єпископ єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі, та Владика Юліан Вороновський, єпископ Самбірсько-Дрогобицький.

10 квітня 2010 року призначений апостольським адміністратором єпархії Покрови Пресвятої Богородиці у Буенос-Айресі, яка стала вакантною після зречення з уряду попереднього єпархіального єпископа Михаїла Микицея.

23 березня 2011 року виборчий Синод єпископів УГКЦ обрав єпископа Святослава Шевчука Верховним архієпископом Києво-Галицьким, главою Української греко-католицької церкви. 25 березня цей вибір затвердив Папа Римський Бенедикт XVI.

Інтронізація нового Глави УГКЦ відбулася 27 березня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві.

Окрім рідної, вільно володіє англійською, німецькою, італійською, іспанською, польською, російською, латиною, грецькою та старослов'янською мовами.

Цікаві факти з життя Блаженнішого Святослава

  1. У дитинстві Святослав захоплювався розведенням голубів та фотографією.
  2. Колекціонує вина. Має кілька сотень пляшок цього напою.
  3. «Як їжджу по світу, привожу по дві пляшки. Одну в колекцію, другу — ​попробувати при нагоді». Але сп’янілим був лише один раз у житті. Під час практики в медучилищі на одній зі змін довелося прийняти 10 пологів поспіль. Тоді від кави і шампанського «на дні» «трохи закрутилася голова».
  4. Владика Святослав рукоположив у священики свого молодшого брата Всеволода.
  5. Грає на скрипці. Улюблений композитор — ​Антоніо Вівальді.
  6. Має 6 похресників, але через брак часу майже з ними не бачиться, через що картає себе.
  7. Дід Блаженнішого Святослава був лісничим у митрополита Шептицького.
  8. Улюблений напій — ​жербамате. За дією схожий на каву, навчився його пити в аргентинських українців. Кави не вживає.
  9. Вимагає якісного церковного співу.

Схожі новини