Передплата 2024 «Добрий господар»

В Одесі відбувся Марш захисників (відео)

  • 02.05.2021, 16:20
  • 735

Понад тисяча одеситів зібрались, щоб вшанувати покладанням квітів та Маршем захисників міста пам’ять євромайданівців, які загинули 2 травня 2014 року

У день сьомої річниці трагедії містяни покладали квіти до пам'ятників загиблих та вшанували їх хвилиною мовчання.

Як зазначає «Укрінформ», біля імпровізованого меморіалу пам'яті перших жертв трагічних подій 2 травня ㅡ Ігорю Іванову та Андрію Бірюкову ㅡ відбувся молебень священників ПЦУ. Також, як зазначає видання, на місце стрілянини вперше за 7 років прийшли священники УПЦ МП.

Низка організацій, зокрема Veterans Hub Odesa та «Національний корпус», долучились до маршу захисників у місті. За даними правоохоронців, у марші та демонстраціях у місті взяли участь близько 1 200 людей, пише «Думская».

Марш рухався від Соборної площі до парку Шевченка.

Правоохоронці в Одесі посилено слідкували за порядком. Під охорону взяли Куликове поле та Соборну площу. Попередньо цю територію перевірили поліцейські-вибухотехніки.

Окрім того, у центрі міста встановили так звані фільтраційні пункти, а навколо площ обмежили рух транспорту. Перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий заявляв, що поліція працює не лише в місцях масового зібрання людей, але й на всіх вулицях міста.

Нагадаємо, що 2 травня 2014 року в Одесі відбулось протистояння українських і проросійських активістів. Під час сутичок у центрі Одеси та пожежі в Будинку профспілок на Куликовому полі загинули 48 людей, ще близько 200 отримали поранення. Загалом того дня постраждали майже чотириста людей.

Першими загиблими того дня стали Ігор Іванов та Андрій Бірюков. Правоохоронці, зі слів учасників подій, майже не втручалися у сутички.

Наразі триває розгляд судових справ та розслідування кримінальних проваджень щодо одеської трагедії. Так, 19 проросійських активістів виправдали у вересні 2017 року. Двох з них заарештували за іншими обвинуваченнями.

Ще чотири проросійські активісти визнали себе винними у масових заворушеннях і отримали умовні терміни.

Читайте також: У Берліні під час першотравневих сутичок поранено 30 поліцейських

Схожі новини