Передплата 2024 «Добре здоров’я»

NASA заморозило контракт зі SpaceX щодо висадки людей на Місяць

  • 01.05.2021, 13:15
  • 592

Космічне агентство NASA призупинило угоду вартістю 2,9 мільярда доларів з компанією Ілона Маска SpaceX, за якою та у межах програми «Артеміда» працювала над створенням системи посадки астронавтів на місячну поверхню. А все через скарги з боку компаній Blue Origin і Dynetics

Про це пише Reuters із посиланням на NASA.

Тепер SpaceX має припинити будь-яку роботу, безпосередньо пов'язану з угодою щодо місячної програми. Відновити її можна буде лише тоді, коли Рахункова палата США ухвалить відповідне рішення — його обіцяють оприлюднити не пізніше ніж 4 серпня.

Нагадаємо, 16 квітня NASA повідомило, що обрало SpaceX для продовження роботи над створенням системи посадки астронавтів на місячну поверхню. За можливість узяти участь у програмі SpaceX конкурувала з Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса та компанією Dynetics зі штату Алабама.

Читайте також: «Багато добровольців загине»: Ілон Маск не виключає людських жертв під час підкорення Марса

Уже за два тижні після перемоги SpaceX у відборі Blue Origin подала скаргу на 50 сторінок (за деякими даними — на 175 сторінок). Компанія вважає, що рішення NASA розширює монополію SpaceX в освоєнні космосу.

«Це рішення унеможливлює конкуренцію, значно звужує базу постачання і не тільки затримує, а й загрожує поверненню США на Місяць. Через це ми подали скаргу», ㅡ заявили представники Blue Origin.

Reuters пише, що скаргу також подала й компанія Dynetics.

Про місію «Артеміда»

У межах місії NASA прагне відправити астронавтів на супутник Землі вперше за понад чверть століття. Але зараз ця програма відстає від графіка на три роки й перевищує бюджет майже на 3 мільярди доларів.

До місії приєдналися вже 10 країн, зокрема й Україна. За задумом засновників програми, «Артеміда» має бути найширшою та найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії.

У межах програми на поверхню супутника Землі планують висадити «першу жінку й наступних чоловіків». Мета програми полягає в організації наукових досліджень та пошуку економічних вигод від використання Місяця. Ідеться, зокрема, про перетворення супутника на майданчик для подальшого дослідження Марса.

Схожі новини