Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лікування недостатності клапана легеневої артерії

  • 06.05.2021, 12:14
  • 5 596

Клапан легеневої артерії пропускає кров з правого шлуночка в мале коло кровообігу. У нормі вона тече тільки в одному напрямку. Якщо ж клапан не може повністю закрити вихід з легеневої артерії, частина крові повертається назад. Це явище називається легеневою регургітацією.

Причиною може бути як пошкодження клапана, так і розширення легеневої артерії — в цьому випадку навіть нормальний клапан не зможе закрити її повністю. Ви можете пройти лікування недостатності клапана легеневої артерії за кордоном. Для його протезування в спеціалізованих центрах кардіохірургії роблять операції не лише на відкритому серці, але й малоінвазивні транскатетерні втручання.

Принципи лікування

У більшості випадків розвивається не абсолютна, а відносна недостатність клапана легеневої артерії. Це означає, що сам клапан не пошкоджується. Але він не може виконувати своєї функції через підвищення тиску в малому колі кровообігу і розширення легеневої артерії. У таких випадках лікарі борються з основним захворюванням.

Безпосередньо сам клапан може бути пошкодженим у результаті проведення операції при тетраде Фалло, лікування стенозу клапана легеневої артерії, інфекційного процесу або ревматичного захворювання.

При патології 1 ступеня у правий шлуночок повертається до чверті всієї крові. У цьому випадку часто вдаються до тактики спостереження та консервативної терапії. При недостатності 2 ступеня обсяг легеневої регургітації досягає 25−50%. Такі ситуації вимагають хірургічного втручання. Додатковими аргументами на користь необхідності операції стає правошлункова недостатність і гіпертрофія лівого шлуночка.

Для лікування проводиться реконструкція або протезування клапана. Протезування — основна операція для лікування легеневої регургітації.

Протезування

Операції на клапані легеневої артерії застосовуються рідко. Але в спеціалізованих центрах за кордоном лікарі мають достатній досвід їх виконання.

Встановлення штучного клапана легеневої артерії може бути виконано в будь-якому віці. Буває, що він був пошкоджений в дитинстві, а симптоми виникають тільки після 30 років. Приблизно один з п'яти пацієнтів, яким проведено хірургічне лікування тетради Фалло, в майбутньому потребує протезування легеневого клапана.

Штучні протези встановлюють лише біологічні. Це пов'язано з тим, що механічні сприяють тромбоутворенню. Навіть якщо пацієнт довічно приймає антикоагулянти, тромби все ж з'являються.

За можливістю операцію намагаються відтермінувати. Це пов'язано з тим, що біологічні протези клапана легеневої артерії недовговічні. До того ж, у дітей їх деградація відбувається швидше, ніж у дорослих. Якщо операція здійснюється в дитячому віці, то через 5 років зношується 20% протезів, а через 10 років — 40%. Якщо ж операція виконується у дорослих, більшість штучних клапанів функціонують не менше 15 років, а у деяких пацієнтів вони зберігають функцію понад 30 років.

Так як більшість хірургічних втручань з протезування клапана легеневої артерії роблять в дитячому або молодому віці, більшості хворих часто потрібні повторні втручання — репротезування. Ці операції зазвичай роблять через великий розріз на грудях. Але в спеціалізованих центрах за кордоном все частіше використовуються малоінвазивні техніки імплантації стент-клапанів. Вони дозволяють уникнути великої операції, встановивши новий протез через розріз на нозі.

Куди звернутися

Ви можете пройти діагностику і зробити операцію при недостатності клапана легеневої артерії за кордоном, щоб отримати кращі результати. Фахівці компанії Booking Health підберуть для вас відповідну лікарню для лікування серцево-судинних захворювань для дітей чи дорослих і організовують поїздку. На нашому порталі можна порівняти ціни і вигідно забронювати медичну програму. Користуючись послугами Booking Health, ви не тільки зможете отримати допомогу найвищого рівня, але й заощадите до 50% - вартість операції знижується за рахунок відсутності коефіцієнтів для іноземних пацієнтів.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень