Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Ми не Росія, ми не товар": тисячі чехів виступили проти політики Земана

  • 30.04.2021, 13:15
  • 688

У четвер, 29 квітня, в столиці Чехії Празі пройшли протести проти проросійської політики глави держави Мілоша Земана, в яких взяло участь від 10 до 20 тис. людей

Про це повідомляє Associated Press.

Відзначається, що кілька тисяч людей зібралися на Вацлавській площі в Празі. Під час акції чехи дотримувалися соціальної дистанції.

Учасники акції протесту звинуватили президента Мілоша Земана в державній зраді у зв’язку з його заявами про вибухи у Врбетіце.

Після початку заходу поліція повідомила у Twitter, що в акції беруть участь 10 тисяч людей. За даними організаторів, наприкінці демонстрації на площі було близько 20 тисяч людей. Протести відбулись і в інших містах країни.

Люди мали при собі прапори Чехії та Європейського Союзу. Деякі носили банери з написами: «Разом ми належимо до Заходу», «Земан — зрадник» або «Ми не Росія, ми не товар».

Організував акцію громадський рух «Мільйон митей для демократії». За словами його представників, Земан веде Чехію «прямо в руки Росії», поширюючи «ті ж самі казки, що і російські дезінформаційні сайти, і російська пропаганда».

Читайте також: Хід конем: Чехія не допустить російську компанію до побудови АЕС «Дуковани»

Нагадаємо, у суботу, 17 квітня, Чехія вислала 18 російських дипломатів та оголосила у розшук агентів ГРУ Олександра Петрова та Руслана Боширова, які причетні до отруєння Сергія Скрипаля у британському Солсбері.

18 квітня стало відомо, що вибух на складах боєприпасів у чеському комплексі Врбетіце 2014 року найімовірніше був влаштований російськими агентами, аби зірвати постачання цієї зброї за межі країни.

18 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш пообіцяв розсекретити інформацію про вибух на складі боєприпасів, у причетності до якого підозрюють російські спецслужби.

Схожі новини