Передплата 2024 «Добрий господар»

«Не формати слід шукати, а формулу пресингу на Путіна...»

П’ятий президент України дав поради шостому президенту про те, як швидше домогтися миру

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що за дорученням Володимира Зеленського домовляється з Москвою про зустріч глави нашої держави із Путіним. Про дату і місце потенційних перемовин шеф головної канцелярії країни нічого сказати не міг, однак зазначив, що вони «можуть стати знаковими, справді історичними».

На ці нові спроби Банкової «подивитися в очі Путіну» відреагу­вав попередник Зеленсько­го на його нинішній посаді, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Поро­шенко. І дав кілька порад ни­нішньому керівництву дер­жави про те, як діяти під час зустрічі з керівником країни-агресора.

«…Не можу промовча­ти, коли знову бачу ірраціо­нальне бажання Зеленсько­го будь-де, будь-коли та за будь-яку ціну побачити Путі­на. Вважаю за необхідне дати кілька слушних, перевірених часом порад», — сказав п’ятий президент України.

Робота над зміцненням міжнародної коаліції на під­тримку країни має бути що­денною і системною, а не ав­ральною, вважає лідер «ЄС». На його думку, варто шука­ти і знаходити формулу по­силення спільного тиску на агресора, а не розпорошу­вати зусилля свої і партнерів нескінченним спамом «си­рих» ідей. Будь-які ініціати­ви, перш ніж озвучувати їх ві­досиками, слід узгоджувати з партнерами. За словами Петра Порошенка, заклика­ючи до мирних переговорів нових посередників, треба пам’ятати, що «гонитва за розширенням формату може завершитися тим, що нові учасники так і не з’являться, а довіру Німеччини, Фран­ції та Європейського Союзу втратимо».

Лідер демопозиції вважає помилкою ідею виходу Киє­ва з Мінських угод, бо це ста­не для росіян дуже зручним приводом для нової ескалації і уникнення відповідальнос­ті. Порошенко нагадує, що ці домовленості прив’язані до санкційного тиску на Кремль. «Не формати слід шукати, а формулу пресингу на Путіна. Перш за все, слід працюва­ти над змістом, а не займати­ся сценарієм відосиків. Не чу­єте нас — почуйте Вашингтон, з якого нагадали, що Мінські домовленості є основою для дипломатичного врегулюван­ня російської агресії», — зая­вив п’ятий президент.

Порошенко вважає, що лише розгортання миротвор­ців ООН на окупованій частині Донбасу здатне забезпечити безпеку і стабільність на кор­доні з РФ, вгамувати агресив­ні апетити Кремля. За сло­вами опозиційного політика, слід повернутися до дорож­ньої карти реалізації Мінська за принципом «спочатку без­пека», основні принципи якої команда Порошенка погоди­ла свого часу з Німеччиною та Францією. А ще, на його дум­ку, влада має відмовитися від принципу «неприйнятно все те, що запропонував Поро­шенко», а «Зеленський має діяти не мені на зло, а на ко­ристь Україні».

П’ятий президент наголо­шує на важливій для України підтримці США, а тому радить нинішній владі «зняти низку подразників, породжених у недавньому минулому через її непрофесіоналізм та ди­пломатичну недосвідченість» — як-от розслідування щодо так званих плівок «Байдена-Порошенка», спровоковане російським агентом Дерка­чем. І найважливіше для на­ших західних партнерів — тре­ба продовжити демократичні реформи в Україні.

Ще одна важлива пропо­зиція Петра Порошенка для Володимира Зеленського: домогтися запрошення на саміт НАТО, який відбудеться 14 червня цього року, і пере­конати його учасників надати Україні План дій щодо член­ства у цьому оборонному со­юзі.

P. S. Володимир Зелен­ський заявив, що ідеальним місцем для зустрічі з Володи­миром Путіним для розмови про мир був би Ватикан.

Схожі новини