Передплата 2024 ВЗ

За шахову корону Карлсен зіграє з Непомнящим

Завершився турнір восьми претендентів, які оспорювали право зіграти фінальний матч на першість світу з чемпіоном світу із шахів Магнусом Карлсеном (Норвегія). Турнір розпочався торік у березні, але через карантин був перерваний і поновлений два тижні тому в Єкатеринбурзі (РФ)

Перед стартом друго­го кола на загальну пе­ремогу претендували 4 гросмейстери, які у підсум­ку так і розташувалися на чолі таблиці. А перший приз здо­був гросмейстер із Р Ф Ян Не­помнящий. Друге коло було безкомпромісним, усі «били­ся» так, що повітря «горіло». Переможець грав спокійніше, використовував «дрібну пози­ційну перевагу», що й забез­печило йому перше місце.

Дуже добре розпочав дру­ге коло Аніш Гірі (Нідерланди), у якому всі бачили головно­го конкурента Непомнящего, але на фініші він програв дві партії (росіянам Грищуку й Алексеєнку). Зате рвонув за лідером француз Максим Ваш’є-Лаграв, який переміг у першому колі Непомняще­го, та було запізно. Перемо­жець навіть «дозволив» собі в останньому турі програти ки­тайцю Дін Ліженю, бо жоден суперник уже не міг його на­здогнати.

Тож перша четвірка закінчи­ла змагання з такими резуль­татами: Непомнящий — 8,5 очка, Ваш’є-Лаграв — 8, Гірі й Каруана (США) — по 7,5 очка.

Фінальний матч за шахо­ву корону відбудеться у Ду­баї (ОАЕ) з 24 листопада по 16 грудня. Карлсен привітав свого конкурента з перемогою на турнірі й зазначив: «Шахо­ва корона дуже важка, але меч претендента мусить бути го­стрим як бритва, щоб її зріза­ти».

А тим часом…

Стало відомо, що 4-й етап жіночого Гран-прі ФІДЕ відбудеться з 22 травня по 2 черв­ня у Гібралтарі. Там ви­ступлять 12 учасниць, і серед них львів’янки, сестри Анна і Марія Му­зичук. Зіграють між со­бою вже на старті турні­ру, а в останньому турі Марія зустрінеться з ко­лишньою львів’янкою Катериною Лагно (РФ).

Схожі новини