Передплата 2024 «Добра кухня»

Біля Львова знайшли меч-гладіус: він пролежав під землею 1500 років

  • 27.04.2021, 18:15
  • 1 766

Науковці, обстежуючи територію проєктованого Північного обходу Львова, виявили біля Малих Підлісків давньогерманський меч

Про це повідомляє науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба».

«Цим відео ми починаємо спецпроєкт з розповідями про виняткові знахідки і відкриття археологів під час реконструкції та будівництва доріг. Проєкт є спільною ініціативою РАС та Служби автомобільних доріг у Львівській області та підтриманий Львівською ОДА», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Археологи знайшли напис, який може перевернути історію слов'ян

Молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Олександр Сілаєв розповів детальніше про цю унікальну знахідку.

«Хоч він виглядає дуже неефектно, як якийсь шматок залізяки, та насправді це дуже цікава й прекрасна річ. Цей меч-гладіус колись належав воїну германцю. Такі скручені деформовані мечі пов’язують із культурою пшеворською. Чому саме скручені мечі? Археологи можуть лише здогадуватися. Це пов’язано з уявленнями і віруваннями цих людей. Коваль скрутив цей меч декілька разів. Незважаючи на корозію, він зберігся, хоча пролежав в землі добрих 1500 років», — розповідає Олександр Сілаєв.

За словами науковця, мечі-гладіус використовували піші воїни, не вершники.

«Цей цінний предмет знайшов один із наших співробітників якраз там, де проляже Північна об’їзна навколо Львова. Там триває перший етап археологічних досліджень. Такі проєкти, як цей, дозволяють знаходити артефакти різних періодів. Він має величезні перспективи», — підсумовує Сілаєв.

Схожі новини