Передплата 2024 ВЗ

Франція та ФРН пропонують кластерний підхід для вирішення конфлікту на Донбасі

  • 26.04.2021, 16:15
  • 680

Глава ОПУ Андрій Єрмак стверджує, що кластерний підхід може стати "дорожньою картою" для подальшого виконання пунктів Мінських домовленостей, однак на перешкоді стоїть відсутність "режиму всеохопного припинення вогню"

Про це керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак сказав в інтерв'ю LIGA.net.

Андрій Єрмак зазначив, що наразі у Нормандському форматі Україна, Франція та Німеччина обговорюють кластерного підходу для виконання Мінських домовленостей.

«Процес проходить складно, але все-таки проходить. У вівторок (20 квітня — ред.) відбулося надзвичайне засідання підгрупи ТКГ з безпеки, де обговорюється повернення до повноцінного режиму припинення вогню. Як мені доповіли, був досить конструктивний діалог. На жаль, він поки не закінчився ухваленням спільної заяви. Без повернення режиму припинення вогню будь-які переговори досить проблематичні», — пояснив глава ОПУ.

«У зв'язку зі складністю переговорів, французька і німецька сторони запропонували таку форму, як кластери. Це логічно розставлені кроки, які починаються від початкових кроків із безпеки, пов'язаних із розмінуванням, розведенням, відведенням важкого озброєння, і аж до проведення місцевих виборів. Якщо кластери приймаються сторонами, то з додаванням дат і термінів це може перетворитися на дорожню карту», — сказав Єрмак.

Читайте також: Конструктивних переговорів з Путіним немає і не буде

За його словами, запропоновані Німеччиною і Францією кластери й пошук сторонами різних підходів свідчить про бажання рухатися вперед.

«Звичайно, мені б хотілося, щоб якісь речі просувалися активніше і у нас закінчилася війна. Але переговори, до яких ми приєдналися два роки тому, вже були заведені в глухий кут», — додав керівник ОП.

Керівник президентського офісу, відповідаючи на запитання журналістів, припустив причину стягування Росією військ на кордоні України: «Я вважаю, що це демонстрація сили, спроба вплинути на політичні рішення».

Схожі новини