Передплата 2024 «Добрий господар»

На сайті Білоруської АЕС з'явилося попередження про невідворотну трагедію

  • 25.04.2021, 16:15
  • 708

В уряді Лукашенка кажуть про хакерів

Фото ЗМІ
Фото ЗМІ

Сьогодні, 25 квітня, на головній сторінці Білоруської АЕС (вона ж Островецька АЕС) було розміщено зроблену начебто від імені працівників станції заяву з попередженням про можливу трагедію на АЕС. Автори повідомлення просять негайно закрити станцію

Про це розповідає Еспресо.TV.

Підконтрольне самопроглошеному президенту Республіки Білорусь Олександру Лукашенку міністерство енергетики повідомило, що веб-сайт Білоруської АЕС був зламаний невідомими.

«Опублікована інформація є фейком», — йдеться в телеграм-каналі агентства.

Білоруський опозиційний канал Белсат, що вимушений вести мовлення з Польщі, зберіг скріншот звернення.

Воно починається словами: «Експлуатація АЕС небезпечна! Трагедія може статися будь-якої миті!»

«Ми, працівники Білоруської АЕС, багато чим ризикуємо, якщо розмістимо цей текст на головній сторінці нашого підприємства. Але це єдиний спосіб порушити тишу. Ми робимо це, бо боїмося. Ми будемо першими, хто постраждає», — йдеться у повідомленні від імені анонімних білоруських атомників.

У відкритому листі наголошується, що аварії та поломки сталися на всій території будівництва. Частина з них потрапила у ЗМІ, але у більшості випадків керівництву вдалося сховати. Перший блок був запущений поспіхом під величезним тиском керівництва країни, і на той момент не був готовий до запуску.

«Поки що система не повністю налаштована, це викликає постійні апаратні проблеми. Ремонтні роботи проходять в шкідливих умовах. Через це працівники постійно отримують травми, бувають смерті.

Але це не найгірше. Найгірше може статися будь-якої миті. Ми розуміємо, що після публікації цього тексту нас почне вираховувати КДБ. І це може мати серйозні наслідки. Але наслідки для наших сімей, для всієї Білорусі та для сусідніх країн будуть ще гіршими, якщо не вжити термінових заходів для зупинки станції", — йдеться у повідомленні.

«Багато людей казали: атомна електростанція — це міна сповільненого дії. Ми маємо це спростувати і сказати: АЕС — це міна, на яку вже наступили. Необхідно підняти ногу, і вона вибухне», — стверджують автори звернення.

Читайте також: Хамство про «маленький член»: РФ відповіла на висилку дипломатів

Схожі новини