Передплата 2024 ВЗ

ВООЗ закликає не викидати прострочені COVID-вакцини

  • 23.04.2021, 13:55
  • 674

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) звернулися до африканських країн із проханням не утилізувати вакцини проти коронавірусу COVID-19, навіть якщо там закінчився строк придатності

Про це повідомляє ВВС.

Малаві та Південний Судан нещодавно заявили, що збираються утилізувати 75 тисяч доз вакцини Oxford-AstraZeneca, бо в середині квітня в них закінчився термін придатності. У Малаві хотіли утилізувати 16 тисяч доз вакцини, а в Південному Судані — 59 тисяч доз.

Однак у ВООЗ відповіли, що вакцини потрібно зберігати та чекати подальших вказівок.

До слова, в Центрі з контролю за захворюваннями в Африці (Africa CDC) заявили, що впевнені в безпечності використання вакцин. Вони пояснили, що часто вакцини можна використовувати впродовж 36 місяців після того, як закінчився термін придатності. Однак вакцини проти коронавірусу нові, тому говорити про те, що це правило діє, поки що рано.

Останнє слово щодо використання таких вакцин буде за національним регулятором.

Читайте також: У ВООЗ назвали терміни закінчення пандемії коронавірусу

Наразі кампанії по вакцинації рухається дуже повільно. На це є дві причини. По-перше, проблеми з постачанням. По-друге, скептицизм населення стосовно нової вакцинації.

У ВООЗ звернули увагу на те, що в інших африканських країнах також залишилися невикористані вакцини, тому й попросили не утилізувати їх, а чекати подальших вказівок. До прикладу, одна з африканських країн відправила «протерміновані» вакцини Австралії. Там їх використали.

Схожі новини