Передплата 2024 «Добра кухня»

За шахівницею – парламентарії

Щойно закінчився Перший європейський парламентський онлайн-турнір - за участі депутатів парламентів 13 держав континенту та Європарламенту. Учасниками були переважно сильні аматори, але в турнірі взяли участь й кілька гросмейстерів

Кожен учасник мав зігра­ти сім партій у швидкі шахи (на партію виділялося 10 хвилин і додатково дві секунди за кожен хід). За результатами поєдинків визначалися пере­можці в особистих змаганнях, а також у командному турнірі — за результатами трьох найкращих членів команди.

За шахівниці сіли й п’ятеро депутатів Верховної Ради України, які гідно підтримали репутацію українських шахів. Україна посіла командою тре­тє місце. Очки принесли Сергій Штепа, Дмитро Лубінець і Дмитро Пасічний. Попереду опинилися тільки представни­ки Вірменії та Європарламен­ту. А в особистих змаганнях першим став гросмейстер Ві­орел Бологан (Молдова), який випередив гросмейсте­ра Люка Ван Велі (Нідерлан­ди). А четвертим став україн­ський шахіст Сергій Штепа, який у семи партіях набрав 5 очок, випередивши ексчемпіонку світу Антуанетту Стефа­нову (Болгарія).

Після завершення змагань молодих шахістів, де перше місце посів 16-річний індієць Прагнанандаа, усіх учасників турніру запросив зіграти з ним партію у бліц ексчемпіон світу Гаррі Каспаров. 58-річний Кас­паров продемонстрував юним шахістам суперклас, набрав­ши проти них у 22 партіях 18,5 очка.

А тим часом…

В Єкатеринбурзі роз­почалася друга полови­на турніру претендентів, відкладена рік тому через пандемію. Переможець турніру гратиме фінальний матч за шахову корону з чемпіоном світу Магнусом Карлсеном (Норвегія). Піс­ля 10 турів попереду три­мається Ян Непомнящий (РФ) — 6,5 очка. Фабіано Каруана (США), Максим Ваш’є-Лаграв (Франція) і Аніш Гірі (Нідерланди) від­стають на очко.

Схожі новини