Передплата 2024 «Добра кухня»

«Депутати погодили лізинг. Але зобов’язали лізингову компанію провести тендер на ProZorro»

Придбання медичного обладнання у лізинг коштуватиме понад 65 мільйонів гривень

У четвер, 22 квітня, депутати Львівської міської ради з другої спроби проголосували на сесії за придбання у лізинг медичного обладнання для трьох лікарень Львова — 8-ї клінічної лікарні, лікарні швидкої медичної допомоги та міської дитячої лікарні на вул. Орлика. Йдеться про купівлю нових ШВЛ-апаратів, кисневого обладнання, дефібриляторів, обладнання для хірургії тощо — усього на 65,2 мільйона гривень.

Зокрема, «ковідна» лікарня швид­кої допомоги отримає 11 апара­тів штучної вентиляції легень та обладнання для двох кисневих станцій. Три лікарні Львова отримають об­ладнання до 1 серпня 2021 року. Про­те, за умовами лізингу, медзаклади повинні розрахуватися за нього упро­довж трьох років — відсоткова ставка 9% річних. Міські обранці вважають, це хороша ставка і лізинг, мовляв, найкра­щий варіант для такої покупки. Міська скарбниця не має грошей, аби на тен­дері одразу заплатити за медичне обладнання. А обладнання вкрай потрібне для лікування ковідних пацієнтів.

Утім, раніше деякі міські обранці були проти лізингу і наполягали саме на тендері. То що ж змінилося?

«Якщо за кошти, які виділено на ме­дицину, можемо купити у 3−4 рази біль­ше обладнання, яке може врятувати життя, то це треба робити, — заявив на сесії голова Львівської ОТГ Андрій Садовий. — Навіть багаті країни облад­нання купують у лізинг. Наші головні лі­карі вміють користуватись перевагами лізингу. Треба до кожної гривні стави­тись з великою повагою. 751 млн грн цього року держава забирає з нашого бюджету реверсної дотації. Це нечесно. Ми ці кошти могли би скерувати у меди­цину. Лізинг — це єдина можливість ку­пити обладнання, яке нам сьогодні по­трібне. Не знаємо, що на нас чекає за два-три місяці».

Депутат Львівської міської ради від «Європейської Солідарнос­ті» Юрій Гринів пояснив у комента­рі для «ВЗ»: якби медичне обладнання для лікарень купували на умовах тен­деру, його можна було би придбати за найменшою вартістю, при цьому сут­тєво зекономивши бюджетні кошти. А за умовами лізингу майно обходиться бюджету набагато дорожче. Чим біль­ша ціна покупки, тим більше лізингових відсотків зароблятиме банк… «Знайде­но компромісне рішення — депутати погодили лізинг, але зобов’язали лізингову компанію провести тендер на платформі ProZorro. Відповідно, ми трішки втрачаємо на лізингових про­центах, але хоча би не переплачуємо за вартість медобладнання», — підсумував Юрій Гринів.

Схожі новини