Передплата 2024 ВЗ

Чи впливає коронавірус на потенцію: відповідь лікарів

  • 22.04.2021, 18:15
  • 1 358

Вчені стверджують, що повторні інфікування коронавірусом вкрай мізерні – менше 1%. А ось так званий long Covid (постковідний синдром) трапляється частіше

Про це розповіли у програмі «Covid. Без брехні» на телеканалі «Київ».

«Хвилеподібний перебіг хвороб плутають з повторними зараженнями. Тимчасові полегшення — це ще не перемога, це може бути тиша перед новою хвилею хвороби», — розповідає лікар-пульмонолог Євген Симонець.

Українські медики створили анкету, в якій люди, які перехворіли, діляться своїми «постковідними» відчуттями. Станом на сьогодні в цьому опитування взяли участь майже 3 тисячі респондентів, і ось які найрозповсюдженіші симптоми виокремлюють лікарі: слабкість, кашель, задишка, тахікардія, ортостатична непереносимість (запаморочення, потемніння в очах).

Проблема long Covid набула таких масштабів, що у світі з’явилися цілі спільноти людей, які розповідають про свої посткоронавірусні недуги. Одна з численних у фейсбуці налічує понад 40 тисяч учасників з усього світу.

Люди пишуть, що навіть через рік після хвороби не можуть відновитися — відчувають дзвін у вухах, порушення зору, біль у суглобах. Є такі, що навіть не можуть знову ходити. І біда в тому, що більшість вузьких спеціалістів, до яких ці пацієнти потрапляють, ще слабо розуміють природу цього захворювання.

Читайте також: Коронавірус може спровокувати розвиток діабету у здорових людей: дослідження

На перше місце виходять прояви психосоматичного характеру, зміни в нервовій системі. Пацієнти стають більш дратівливими, депресивними, плачуть без видимих причин.

Є випадки, коли розвивається симптоматика, схожа на дебют шизофренії.

Також часто коронавірус негативно впливає на чоловічу потенцію. «Дуже інтимна тема, про яку мало говорять. Але вона часто трапляється. Чоловіки скаржаться на проблеми з потенцією, яких не було до коронавірусу. Це означає, що довготривалий Covid впливає на різноманітні органи та системи», — розповів лікар Євген Симонець.

Негативний ПЛР-тест не означає, що хвороба відступила. Для вчених та лікарів з усього світу long Covid став новим викликом.

Схожі новини