Передплата 2024 «Добрий господар»

«Фукусіма-Чорнобиль 10/35»: онлайн-виставка українських та японських художників

  • 22.04.2021, 15:00
  • 975

До роковин трагічних подій в Україні та Японії українська художниця Зоя Скоропаденко, за сприяння Національного музею «Чорнобиль» та Посольства України в Японії відкрила виставку творів українських та японських художників

«Кожного року, у будь-якому куточку світу, в якому є українці та японці, ми вшановуємо роковини трагедій, які сталися у Фукусімі і в Чорнобилі. Цього року маємо круглу дату — 10 років з дня трагедії у Фукусімі і 35 — у Чорнобилі, однак всі кордони закриті, і робити традиційні виставки нема можливості. Однак я вирішила, що варто згадати про ці події — і, разом з тим, популяризувати історію і культуру Японії та України, зокрема — з Фукусіми та так званої Чорнобильської зони, Полісся», — розповідає Зоя Скоропаденко.

Найвідоміший художник Чорнобильського регіону — Марія Примаченко. На виставці присутня картинка, яку художниця подарувала пожежнику, котрий працював на ЧАЕС. Примаченко дуже переймалася цією трагедією, і намалювала цілу серію робіт, присвячених Чорнобилю.

Також на виставці можна побачити роботи працівників ЧАЕС та рятувальників, котрі після трагедії почали малювати — і створили дуже філософські роботи.

Окрім того, ви можете побачити також картини італійського художника Paolo Сhimoni та американської художниці Launa Stan, написані під враженням після відвідання районів України, що постраждали від Чорнобильської катастрофи.

«Моя мета — популяризувати культуру Полісся і Фукусіми, для того, щоб ми не тільки пам’ятали про трагічні події минулого, а й дивилася у майбутнє з надією. Культура завжди повертається, і я маю надію, що завдяки популяризації і фукусімські і поліські митці будуть продовжувати традиції тих місць, в яких вони народилися», — розповідає організаторка виставки.

Відвідати виставку можна на сайті художниці.

Довідка

Зоя Скоропаденко — всесвітньовідомий український сучасний художник. Її контроверсійна серія TORSO мала великий розголос під час персональних виставок в Лондоні, Парижі, в Раді Європи у Страсбурзі, Брюсселі, Монако та на Tokyo Art Fair. Роботи Скоропаденко представлені галереями сучасного мистецтва в Японії, США, Монако та Франції.

Через пандемію і складності з подорожами, а також скасуванням всіх світових арт ринків, Скоропаденко почала працювати з німецькими програмістами, які розробили комп’ютерну програму виставок 3D. Її перша 3D експозиція про чемпіона сумо була відкрита онлайн в травні 2020 року за сприяння Посольства України в Японії. В 2016 році скульптура Скоропаденко «The Hope» («Надія») була встановлена у Фукусімі, а в 2019 році «The Hope» («Надія») увійшла до колекції Національного музею Чорнобиля в Києві і розташована перед входом до музею.

Схожі новини