Передплата 2024 «Добра кухня»

Вандали проти атлантів

Зіпсували історичний будинок, де колись містився культовий бар «Нектар»

У Львові ще один історичний будинок зазнав вандального втручання. Цього разу спотворили фасад будинку на вул. Саксаганського, 11, який є пам’яткою архітектури.

Як повідомила пресслуж­ба ЛМР, власники чи орендарі приміщень на першому повер­сі замінили дерев’яні вітрини на пластикові та пошкодили фасад будівлі. Управління охорони іс­торичного середовища ЛМР го­тує звернення у правоохоронні органи. Дерев’яні вікна і фасад треба відновити. Протягом 2018−2019 років у цьому будинку за 5,5 млн грн з міського бюдже­ту відреставрували дах, систему водовідведення й фасад.

Будинок на вул. Саксаган­ського, 11 — один зі знакових у Львові, яскравий зразок піз­ньої сецесії. Це житловий бу­динок із комерційними закла­дами на першому поверсі. Над будинком працювали архітек­тор Владислав Підгородець­кий і скульптор Петро Войтович. Скульптор прикрасив будівлю фігурами атлантів, тут є багатий декор.

Власники чи орендарі замінили дерев’яні вітрини на пластикові та пошкодили фасад будівлі. Фото автора
Власники чи орендарі замінили дерев’яні вітрини на пластикові та пошкодили фасад будівлі. Фото автора

Як свідчать архівні дані, пер­ша одноповерхова будівля на цьому місці була зведена 1853 року. Власником ділянки був граф Анджей Фредро. Другий будинок почали зводити 1878 року. 1889-го власником будин­ку було єврейське подружжя Натан і Сюзанна Ландес-Сега­ли. Це були найвідоміші прізви­ща у тогочасному Львові, після Оссолінських і Шептицьких. Бу­динок був чиншовий (прибут­ковий). Власники активно його розбудовували. 1910 року ма­гістрат дозволив надбудувати тут третій поверх (за сучасними мірками це четвертий), а потім четвертий (горище). Для цього власники взяли позику у міській касі взаємодопомоги. 1911 року власники провели до будинку окрему електричну гілку фірми «Сіменс», тут були каналізація і газ. Із 1934 року на горищі міс­тилося фотоательє Зофії та Ру­дольфа Губерів — відомої роди­ни фотомитців. Доля власників будинку і його відомих оренда­рів губиться після 1939 року.

1973 року тут на першому по­версі відкрили бар «Нектар». У 1970-ті роки барів, кав’ярень у Львові було небагато, тому кож­на «точка» швидко ставала по­пулярною. А «Нектар» узагалі став культовим: саме тут збира­лася львівська богема — музи­канти, художники, фотографи. Богема в ті часи була явищем «соціально небезпечним», тому в «Нектарі» завжди було повно сексотів (співробітників КДБ). У 90-ті, коли кількість кав’ярень у Львові почала збільшувати­ся, популярність «Нектара» по­чала згасати. Хоча підстарку­вата богема залишалася йому вірною. Поряд зі звичайною пу­блікою там завжди можна було побачити сивочолих інтелігентів у «шістдесятницьких» беретах.

Загалом, це була звичай­на совдепівська «точка», з ши­роким асортиментом дешевого алкоголю і привітними офіці­антками старшого віку. У підва­лі був ще один зал у «народно­му стилі», там же — «радянська» вбиральня. Закрили «Нектар» у 2008 році. Потім тут працював ресторан, згодом — піцерія.

Схожі новини