Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Орендар Будинку книги обіцяє зберегти книгарню й історичну вітрину»

На першому поверсі так званого Будинку книги, що на площі Міцкевича, хтось з орендарів затіяв “реконструкцію” історичної вітрини. Зсередини вікна забили фанерою, а що буде з історичними елементами — невідомо. Чи отримали орендарі відповідні дозволи у мерії?

Семиповерхова будівля на площі Міц­кевича зведена 1921 року і є пам’яткою архітектури місцевого значення. Будів­лю називали «будинком Шпрехера» — на честь його власника Йони Шпрехера. Ар­хітектором будівлі був Фердинанд Кас­лєр.

На першому поверсі “першого львівського хмарочоса” замінюють історичні вікна. Залишається сподіватися, що там не буде пластику... Фото Юлії Підлужної
На першому поверсі “першого львівського хмарочоса” замінюють історичні вікна. Залишається сподіватися, що там не буде пластику... Фото Юлії Підлужної

На той час будинок був найвищим у Львові, тож у народі його охрестили «хмарочосом». Тоді там розміщувався французький нафтовий концерн «Мало­польща», аптека та крамниці. За радян­ських часів у будинку Шпрехера було кілька книжкових крамниць, тож його почали називати Будинком книги. Вже тривалий час власником будівлі є дер­жавне підприємство «Західукргеоло­гія». Торік це підприємство організову­вало кілька аукціонів з продажу Будинку книги — за стартовою вартістю 445 міль­йонів гривень. Однак на це приміщення не знайшлося покупця… За інформаці­єю «ВЗ», тепер підприємство «Західукр-геологія» передумало продавати Буди­нок книги.

Як розповіла «ВЗ» начальниця управління охорони історичного се­редовища Львівської міської ради Лі­лія Онищенко, попередня вітрина пер­шого поверху була не автентичною, тож фахівці управління дали добро на її за­міну. Щоправда, у мерії вимагають, щоб нова віконна вітрина була більш-менш схожою на попередню і гармонійно впи­сувалася в архітектуру Будинку книги. «Наше управління розглядало проєкт заміни вітрин і все погодило. Якщо зро­блять усе за проєктом, то не буде зле. Також вимагаємо від орендаря зберегти на першому поверсі книгарню. Нам поо­біцяли, що так і буде», — підсумувала Лі­лія Онищенко.

Схожі новини