Передплата 2024 «Добра кухня»

«Джин геополітики з пляшки випущений»

  • 21.04.2021, 11:31
  • 3 112

Військовий експерт Петро Черник про неминучість Третьої світової  війни 

Про те, чого чекати від ворога і до чого слід готуватися Україні — говоримо з військовим і політичним експертом Петром Черником у проєкті «Балючі теми».

-Пане Петре, говоримо у період, коли на кордоні з Україною з російського і білоруського боку іде ескалація. Більшість аналітиків схильна до того, що війна неминуча. Хоча є й такі, хто каже, що у такий спосіб Путін намагається психологічно тиснути на Україну, що концентрація військ потрібна для того, аби залякати українську владу і Захід, щоб вони були більш поступливими. На вашу думку, війна буде?

— Щоб відповісти на це питання, треба зрозуміти, що відбувається у світі. Московський імперіалізм, анексувавши Крим, здійснивши гібридне вторгнення в Україну, бо справжньої війни не оголошено, повністю перекреслив Ялтинську-Постдамську систему міжнародних відносин, котра склалася у світі після Другої світової війни. Сучасні путінські еліти (а це окрема тема, бо немає одноосібного Путіна, є колективний Путін), які захопили владу в Росії після смерті Бориса Єльцина — це кагебісти. Вони не так дивляться на події, як весь раціональний світ. Вони досі воюють із США, досі вважають себе другою наддержавою у світі. Хоча вже давно не є наддержавою. Так, вони ще мають другу найсильнішу армію у світі. Так, це друга після США держава, яка має так звану ядерну тріаду: ядерна зброя, яка запускається із землі, з моря, і з повітря. І це, до речі, елемент, чому з ними такі обережні. Бо насправді невідомо, що там коїться у головах. Джин геополітики з пляшки випущений. Аргумент воєнної сили (найкраще визначення цьому явищу дав Клаузевіц: війна — це продовження захисту політичних інтересів насильницькими методами) знову став інструментом.

Що сталося у 13-му році? Україна вирішила остаточно вийти з цього геополітичного лона. А без України у територіальному, ресурсному, і, найголовніше, людському потенціалі відновлення московської імперії так, як вони собі це бачать, неможливе.

Схожі новини