Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лукашенко звинуватив США у підготовці "замаху" на нього. Захід відреагував

  • 19.04.2021, 10:15
  • 523

Олександр Лукашенко стверджує, що спецслужби США нібито готували "замах" на нього та його синів. Штати заперечують причетність до чогось подібно

Про це повідомляє Tut.by.

За словами Лукашенка, саме за цей «замах» нещодавно затримали політолога Олександра Федуту, опозиційного політика Григорія Костусєва та юриста Юрія Зенковича.

«У планах — утримування дитини, одної, другої, як вийде… Посадимо в льох… До речі, у Гомельській області й льох підготували. Ми затримали групу. Вони нас привели, показали, як це все планували. Я мовчав. Потім ми зафіксували роботу явно іноземних спецслужб — імовірно, ЦРУ, ФБР, не знаю, хто там із американців працював. Вони бажали з'явитися у Мінську й організувати замах на президента та дітей», — заявив Лукашенко.

За його словами, Мінськ по відповідних каналах попередив про це Москву, «щоб були в темі».

Читайте також: Лукашенко підшукує собі наступника: хто серед кандидатів

Водночас США та Польща заперечують причетність до нібито підготовки замаху на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Білоруська опозиція вважає таку заяву диктатора провокацією.

Офіційний представник Держдепартаменту США розповів російському агентству ТАСС, що у США ознайомлені з інформацією про ймовірну змову проти Лукашенка і бачили його заяву про підготовку замаху на нього, але «будь-яке припущення про те, що уряд США стояв за цим або був залучений до спроби вбивства Лукашенка, є абсолютно хибним».

У Польщі також відреагували на заяву самопроголошеного президента про причетність Сполучених Штатів. Зокрема, голова бюро міжнародної політики президента країни Кшиштоф Щерський заявив, що Польща не планувала і не планує брати участь у замаху на Лукашенка.

«Польща ніколи не планувала, не брала, не бере і не братиме участі у жодних замахах на Олександра Лукашенка. Якщо хтось, пане Олександре, розповідає вам такі речі, то він вас обманює», — сказав Щерський в ефірі TVP.INFO.

Окрім того, у команді лідерки білоруської опозиції Білорусі Світлани Тіхановської таку заяву Лукашенка про замах розцінюють як провокацію, повідомляє Радыё Свабода.

«Інформація, яку 17 квітня поширили державні органи і озвучив Лукашенко, має ознаки провокації спецслужб Росії і Білорусі, куди втягнули громадян Білорусі і США», — заявили там.

Команда опозиціонерки закликає утриматися від поквапних висновків і рішень, що можуть нашкодити національним інтересам, суверенітету і незалежності Білорусі.

Схожі новини