Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підкрадається непомітно: лікарі назвали ранні симптоми артриту

  • 18.04.2021, 17:55
  • 956

На розвиток ревматоїдного артриту можуть вказувати різні симптоми, однак деякі з них люди просто не помічають або плутають з ознаками інших хвороб

У разі РА патологічний процес запускається внаслідок аутоімунного порушення, коли імунна система організму починає атакувати сама себе. Зазвичай, при цьому виникає не лише біль і скутість суглобів, але й набряклість, передає WebMD.

Однак ревматоїдний артрит може мати не тільки суглобові симптоми — цьому захворюванню властиві прояви, про які багато хто не підозрює, попереджають лікарі.

Читайте також: Біль у суглобах, втома, підвищений тиск: Супрун зруйнувала міф про магнітні бурі

Проблеми з очима. Ревматоїдний артрит провокує запалення білків, тому у людей із цим захворюванням може з`явитися почервоніння та капілярна сітка. Інколи падає зір.

Стан лихоманки. Як і всі хронічні захворювання, РА пошкоджує імунну систему, яка захищає від бактеріальних інфекцій та вірусів. Люди із ревматоїдним артритом часто відчувають жар та озноб.

Колючий біль. Оніміння в руках або ногах, біль, що нагадує уколи голок, — дуже тривожний «дзвіночок». Також у людей із цією недугою сильно мерзнуть кінцівки.

Біль в животі. У рідкісних випадках ревматоїдний артрит викликає запалення кровоносних судин, що веде до появи ревматоїдного васкуліту — це небезпечне для організму порушення, що вимагає медичної допомоги.

Проблеми зі шкірою. Артрит погано впливає на шкіру, зокрема викликає псоріаз. Також про наявність артриту можуть сигналізувати:

  • підвищена чутливість до сонця;
  • множинні виразки або пурпурні плями;
  • незрозумілі синці;
  • червоні або фіолетові лінії під шкірою;
  • пошкодження, що не загоюються.

Експерти підкреслюють: якщо виникають будь-які з перерахованих симптомів, варто негайно записатися до ревматолога, який зможе поставити діагноз і підшукати необхідні ліки.

Схожі новини