Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Інженери створили найбілішу у світі фарбу: чому цей винахід важливий

  • 18.04.2021, 10:55
  • 709

Інженери створили найбілішу фарбу — це повна протилежність Vantablack, найчорнішого пігменту в світі. Вона може зробити стіни вашого будинку не тільки гарнішими, але ще й більш екологічними

Ідея використання білої фарби для охолодження будівель виникла кілька десятиліть тому. І тепер інженери, здається, зробили великий крок у цьому напрямку. Нова фарба відбиває 98,1% сонячного світла — і це найкращий результат, досягнутий вченими, пише Gizmodo.

Попередній рекорд — 95,5% — досягнула минулої осені та ж команда вчених під керівництвом Сюлін Жюаня, професора машинобудування в Університеті Пердью.

Завдяки ультрабілій фарбі температура поверхні будівель була на 4,5 °C нижчою, ніж температура навколишнього середовища в полудень в сонячний день, і на 10,5 °C нижчою, ніж вночі. Так фарба може заощадити до 80% витрат на кондиціонування повітря.

«У певні дні літа вам, ймовірно, взагалі не знадобиться кондиціонер. Якщо дні стануть дуже жаркими, ви, імовірно, його увімкнете, але наша фарба все одно допоможе компенсувати більшу частину потреби в охолодженні, яка вам знадобиться», — пояснює Жуань в коментарях для VICE.

Такий широкий коефіцієнт відбивання світла відрізняє нову фарбу від більшості інших, де в якості пігменту використовується діоксид титану. Хоча діоксид титану відображає сонячне світло у видимому і ближньому інфрачервоному діапазонах, він поглинає УФ, викликаючи деяке нагрівання.

Сульфат барію, навпаки, відбиває ультрафіолетове світло, що дозволяє йому залишатися прохолоднішим у спекотні дні. Звичайні фарби в кращому разі не нагріються вище за температуру навколишнього середовища.

Читайте також: Вчені знайшли безпечну заміну фарбам для волосся

Жуань та його команда планують і далі розвивати потенціал своєї білої фарби — вони хочуть досягти показника відбиття сонячних променів в 100%, а також працюють над тим, щоб зменшити ширину необхідного шару фарби для розкриття всіх її властивостей. Наразі необхідно наносити на поверхню шар фарби товщиною близько 200 мікрон — дослідники хотіли б зменшити цю цифру до 50−100 мікрон, що здешевило б матеріал для споживачів.

Також варто відзначити, що в реальних умовах відбиття світла може трохи зменшитися через особливості будівель і міста в цілому — пил, сажа, дощі та інші фактори заважатимуть повному розкриттю властивостей фарби.